3.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Otvoreno o Agrokoru: Sve više tužbi u završnici prije nagodbe

Otvoreno o Agrokoru: Sve više tužbi u završnici prije nagodbe

Što je zatražio Visoki trgovački sud? Može li propasti Agrokorova nagodba? Je li bilo privilegiranih vjerovnika? Je li Uprava Agrokora radila netransparentno? Bile su to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala.

Gostovali su Miroslav Jeličić Purko, Udruga malih dioničara Agrokora; Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću; Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije; Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva; Mićo Ljubenko, odvjetnik i Ivan Hrstić, novinar N1 i Večernjeg lista.

Ivan Hrstić kaže kako je bilo očekivano da će svi oni nezadovoljni pokušati zaštititi svoje interese. “Odluka sudova pokazuje kako su odlučili ‘otkazali poslušnost’ izvanrednom povjereniku i pokazati mu zube. Iako je sud trebao voditi igru, on je od početka potpisivao ono što je trebalo biti provedeno”, a vezano za velike financijske igrače, smatra Hrstić. Međutim, sud mora znati zašto je izvanredni povjerenik stavio neke vjerovnike u određenu skupinu i od njega mora na neki način dobiti odgovore, dodao je Hrstić.

Na pitanje može li potez Visokog trgovačkog suda srušiti nagodbu, Frenki Laušić je rekao da svi vjerovnici s kojima je pričao smatraju da to neće ugroziti nagodbu, no usporit će njezino donošenje. Objasnio je da se Franck danas pozvao na odluku Suda po kojoj privremeno vijeće vjerovnika ne smije donijeti niti nagodbu vjerovnika. “Franck smatra da bi to bilo neustavno i nezakonito. Međutim, Franck nije prenio rečenicu do kraja, po kojoj sud ima pravo formirati privremeno vijeće vjerovnika”, naveo je Laušić. Spomenuo je i da je Sud zabranio angažiranje novih savjetnika koje plaća Agrokor, a riječ je navodno 10-15 milijuna eura. Izvanredna uprava Agrokora žalit će se na odluku Visokog trgovačkog suda, najavio je.

Goranko Fižulić smatra kako Izvanredna uprava radi krivo. “Oni znaju svoj posao, testiraju hrvatsko sudstvo i njegovu voljnost da intervenira”, kazao je. Dodao je kako nakon što 13 mjeseci nismo čuli reakciju Trgovačkog suda – izvanredna uprava zadnjih dana dobila puno batina. “Radi se o tome hoćemo li jednako tretirati sve tražbine ili nećemo. Kako je Sberbank koji je neosigurani vjerovnik, odjednom postao osigurani i ima prednost u odnosu na primjerice Frank i Adris”, upitao je Fižulić. Peruško, smatra Fižulić, mora postići čistu nagodbu i od vjerovnika tražiti objašnjenje što im ne odgovara.

Miroslav Jeličić Purko je rekao da su mali dioničari i bivši radnici, zaposlenici, branitelji, ulagači i investicijska javnost, ljudi koji su štedjeli kroz dionice – 17.000 malih dioničara. Kaže da proces ne leži na ravnomjernoj podjeli stečajne mase, a da su osnovni problem koji se pojavio u procesu nagodbe jamstva. Podsjetio je na Ramljakovu izjavu da “jamstva nisu izdana u skladu s propisima, ali Bože moj, banke su ih prihvatile”. “Dionice koje ima u zalogu Adris, Zagrebačka banka, žele se prikazati bezvrijednima, kao i dionice malih dioničara. Jedini je način za to da se produže jamstva. Mi ćemo se svim pravnim sredstvima boriti da do toga ne dođe. Očito se nije išlo na to da se dođe do pravične nagodbe”, naglasio je Purko.

“Odluka Visokog trgovačkog suda nije očekivana i nije po planu. Ona nakon 13 mjeseci dovodi do napete situacije. Sud bi trebao donijeti novo rješenje a sam povjerenik ‘imenovati’ nove skupine. Potom vjerovnici imaju 30 dana da skupe većinu za svoje kandidate. Ako ne uspiju, onda imaju 90 dana nakon kojih ih imenuje Sud”, kazao je. “Dakle, ako do 9. svibnja izvanredni povjerenik ne objavi nove skupine, a vjerovnici ne budu mogli sami izbabrati – Sud do 9. srpnja neće stići postaviti stalno vjerovničko vijeće”, kazao je Mićo Ljubenko.

Hrstić je dodao kako Privremeno vjerovničko vijeće ima ovlasti Stalnog vijeća, dok se ono ne formira, ali bi u tom slučaju od nagodbe ostali veliki repovi i uprava bi se mogla suočiti s optužbama da radi loše i nezakonito. Fižulić je rekao da Privremeno vjerovničko vijeće nema formirane skupine na način kako bi se očekivako od stalnog vjerovničkog vijeća.

Mate Brlošić je na pitanje legitimiteta malih dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću, rekao da je plaćanje malih dobavljača dogovoreno na samom početku. “Nitko od velikih dobavljača nije imao ništa protiv. Veliki dobavljači smatraju da mali dobavljači zato ne trebaju biti u vjerovničkom vijeću. Što se tiče malih dobavljača koji svoju robu predaju Agrokoru, koji imaju veliki broj malih kooperanata, oni ne mogu isplatiti novac tim kooperantima, a ideja je bila da se zaštiti poljoprivredna proizvodnja”, kazao je Brlošić.

Svi se sudionici slažu kako svima odgovara da se nagodba postigne.

Trgovački sud ukinuo odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju pravnih i financijskih savjetnika

Franck se oglasio priopćenjem u kojem se ističe da nagodbe u Agrokoru neće biti do 10. srpnja

Najnovije

Još iz rubrike