Novi državni tajnik SAD-a, Michael Richard Mike Pompeo želi trenutačni prekid nuklearnog programa Demokratske Narodne Republike Koreje

Sastanak dvojice korejskih predsjednika uvertira je u još neočekivaniji susret – američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vože Kim Jong-una. Izgledi da taj sastanak bude uspješan rastu s uspjehom susreta čelnika dviju Koreja te poglavito kad se uzme u obzir da je američki predsjednik Donald JohnTrump poslao tajno nekadašnjeg ravnatelja CIA-e i sadašnjeg državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, Michaela Richarda Mikea Pompea u sjevernu DNR Koreju prije tri tjedna kako bi se sastao s vođom te komunističke zemlje Kim Jong-unom, uoči summita dviju Koreja koji se odigrao jučer i uoči skorašnjeg summita s američkim predsjednikom na čijem bi dnevnom redu trebao biti nuklearni program Pyongyanga.

Novi državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, Michael Richard Mike Pompeo obvezao se danas da će “bez odgađanja” postići “zatvaranje sjevernokorejskog programa masovnog uništenja”, ocijenivši da Sjedinjene Američke Države imaju “neviđenu priliku da promijene tijek povijesti”.

“Tek smo na početku posla, rezultat još nije siguran”, priznao je na svečanosti polaganja prisege u američkom Departmentu of State kojoj su nazočili predsjednik Donald John Trump i potpredsjednik Michael Richard “Mike” Pence, javlja francuska novinska agencija AFP.

“Loš dogovor nije opcija”, istaknuo je Michael Richard Mike Pompeo koji je prošlog tjedna preuzeo dužnost državnog tajnika. “Odlučni smo u nakani da postignemo trajno i neopozivo zatvaranje sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje koje će biti podložno provjeri, i to bez odgađanja”. “Imamo neviđenu priliku da promijenimo tijek povijesti na Korejskom poluotoku”, dodao je.

“Jedno je sigurno: ova administracija neće ponoviti prošle pogrješke. Oči držimo širom otvorene”, rekao je položivši prisegu.

Po riječima Michaela Richarda Mikea Pompea koji je kao ravnatelj CIA-e prije mjesec dana u tajnosti boravio u Pyongyangu gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, “vrijeme je da se to riješi jednom zauvijek”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Predsjednik SAD-a, Donald John Trump se početkom lipnja treba sastati s Kim Jong-unom, a vrijeme i mjesto susreta doznat će se ovih dana. Taj povijesni susret na vrhu bit će posvećen “denuklearizaciji” sjeverne DNR Koreje.

“Tek smo na početku posla, rezultat još nije siguran”, priznao je na svečanosti polaganja prisege u američkom Departmentu of State kojoj su nazočili predsjednik Donald John Trump i potpredsjednik Michael Richard “Mike” Pence

“Loš dogovor nije opcija”, istaknuo je Michael Richard Mike Pompeo koji je prošlog tjedna preuzeo dužnost državnog tajnika.

“Odlučni smo u nakani da postignemo trajno i neopozivo zatvaranje sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje koje će biti podložno provjeri, i to bez odgađanja. Imamo neviđenu priliku da promijenimo tijek povijesti na Korejskom poluotoku”, dodao je. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari