2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Južnokorejci žele da UN provjeri zatvaranje nuklearnog postrojenja DNR Koreje. Mir na...

Južnokorejci žele da UN provjeri zatvaranje nuklearnog postrojenja DNR Koreje. Mir na Korejskom poluotoku ne podrazumijeva odlazak vojske SAD-a

Predsjednik južne Republike Koreje, Moon Jae-in zatražio je od UN-a da provjeri predviđeno zatvaranje postrojenja sjeverne DNR Koreje za nuklearno testiranje, kazao je glasnogovornik Ujedinjenih naroda.

Moon Jae-in uputio je taj zahtjev u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Manuelom de Oliveira Guterresom, samo nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio da namjerava zatvoriti u svibnju postrojenje za testiranje Punggye-ri.

Službeni Seoul je potvrdio da će nekoliko američkih borbenih zrakoplova F-22 “Raptor” sudjelovati u zajedničkim zračnim vježbama ratnog zrakoplovsva SAD-a i Republike Koreje

“Predsjednik je zatražio podršku UN-a oko provjere zatvaranja postrojenja za nuklearna testiranja Sjeverne Koreje, kao što je to najavio čelnik Kim Jong-un” na povijesnom susretu u petak s južnokorejskim predsjednikom, objasnio je glasnogovornik UN-a, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Moon Jae-in je zatražio od glavnog tajnika UN-a pomoć u “transformiranju demilitarizirane zone u zonu mira” između dvije Koreje, nastavio je on.

Šef UN-a António Manuel de Oliveira Guterres kazao je da je Svjetska organizacija spremna raspravljati o mogućim oblicima podrške ali nisu poznati detalji.

Predsjednik južne Republike Koreje, Moon Jae-in zatražio je od UN-a da provjeri predviđeno zatvaranje postrojenja sjeverne DNR Koreje za nuklearno testiranje

Nadalje, predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in odbacio je danas ideju o odlasku desetaka tisuća američkih vojnika nazočnih u južnoj Republici Koreji u slučaju mirovnog ugovora sa sjevernom DNR Korejom.

On je to izjavio na dan kad je Seoul potvrdio da će nekoliko američkih borbenih zrakoplova F-22 “Raptor” sudjelovati  u zajedničkim zračnim vježbama ratnog zrakoplovsva SAD-a i Republike Koreje, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Republika Koreja i DNR Koreja još su tehnički u ratu, jer je oružje utihnulo 1953. godine, zahvaljujući primirju a ne mirovnom sporazumu.

Plava kuća, sjedište ureda predsjednika južne, Republike Koreje, Moon Jae-ina, zatražila je od svojeg savjetnika da “ne izaziva još veću konfuziju”, kazao je glasnogovornik Vlade Republike Koreje, Kim Eui-kyeom.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un dogovorili su u petak na povijesnom summitu da će poraditi na uspostavi trajnog mira.

“Američke snage u Južnoj Koreji pitanje su saveza Republike Koreje i SAD-a. To nema veze s potpisivanjem mirovnog ugovora”, kazao je Moon Jae-in, pozivajući se na bilateralni sporazum kojim se dopušta prisustvo 28.500 američkih vojnika u Republici Koreji, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Američki borbeni zrakoplov F-22 Rptor s južnokorejskim F-15 i F-16 na zajedničkim vojnim vježbama

Moon Jae-in je dao taj komentar nakon što je jedan njegov savjetnik otvoreno kazao da će nazočnos američkih vojnika, marinaca i pilota biti dovedeno u pitanje u slučaju mirovnog ugovora s Pyongyangom.

“Američke snage u Južnoj Koreji pitanje su saveza Republike Koreje i SAD-a. To nema veze s potpisivanjem mirovnog ugovora”, kazao je Moon Jae-in, pozivajući se na bilateralni sporazum kojim se dopušta prisustvo 28.500 američkih vojnika u Republici Koreji. Na fotografiji su pripadnici američke 2. pješačke divizije

Moon Cung-in napisao je u časopisu Foreign Affairs da će biti “teško opravdati zadržavanje američkih snaga u Republici Koreji” nakon potpisivanja mira s Pyongyangom, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Plava kuća, sjedište ureda predsjednika južne, Republike Koreje, Moon Jae-ina, zatražila je od svojeg savjetnika da “ne izaziva još veću konfuziju”, kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika, Kim Eui-kyeom. (Theo Ljubić, Reuters, Yonhap, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike