Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu: Iran laže! Njihov nuklearni “Projekt AMAD” ili “AMAD Plan“ se nastavio, 100.000 dokumenata to povrđuje

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu jučer je rekao kako je Islamska Republika Iran lagala da nije nastojala doći do nuklearnog oružja te da je nastavio prikupljati znanja o nuklearnom oružju nakon potpisa sporazuma sa svjetskim silama 2015. godine.

“Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja”, rekao je Benjamin “Bibbi” Netanyahu. “Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao”.

“Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. godine Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente”, rekao je. “2017. godine Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu”, tvrdi i pokazuje premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu.

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu je ustvrdio da Islamska Republika Iran nastavlja čuvati i širiti znanja o njegovom nuklearnom oružju za buduću upotrebu.

Država Izrael je ponedjeljak predstavila, kako tvrdi, dokaze da je Islamska Republika Iran nastavila prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. godine, a koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

“Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. 100.000 dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu”, rekao je Benjamin “Bibbi” Netanyahu.

“Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. 100.000 dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu”, rekao je Benjamin “Bibbi” Netanyahu

“Treće, Iran je ponovno lagao 2015. godine kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Izraelski čelnik je govorio na engleskom i pokazivao slike i video snimke povijesnih tajnih iranskih nuklearnih postrojenja i iranskih dokumenata i planova za razvoj atomskog oružja.

Benjamin “Bibbi” Netanyahu je govorio o tajnom iranskom nuklearnom projektu, kodnog imena  “Projekt AMAD” ili  “AMAD Plan“, za koji kaže da je bio arhiviran 2003. godine, ali da se rad na tom polju nastavio.

“Treće, Iran je ponovno lagao 2015. godine kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum”, prenosi britanska novinska agencija Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump već dugo kritizira sporazum s Islamskom Republikom Iran iz 2015. godine po kojemu su svjetske sile ukinule gospodarske sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Donald John Trump je zaprijetio povlačenjem iz sporazuma idućih tjedana ako se o njemu neće ponovno pregovarati. Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu je rekao kako očekuje da Donald John Trump naparavi “ispravnu stvar” i ponovno razmotri sporazum.

Benjamin “Bibbi” Netanyahu se u nedjelju u Tel Avivu sastao s novim državnim tajnikom SAD-a, Michaelom Richardom Mikeom Pompeom s kojime je razgovarao o Islamskoj Republici Iran.

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute iranskim “destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima”, rekao je u nedjelju Michael Richard Mike Pompeo, a nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. “Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji”, rekao je Michael Richard Mike Pompeo.

“Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da razvije nuklearno oružje”, rekao je tom prilikom Benjamin “Bibbi” Netanyahu.

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju je rekao da Islamska Republika Iran ima tehničke sposobnosti za obogaćivanje uranija na višu razinu nego što je mogao prije postizanja sporazuma.

“Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. godine Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente”, rekao je. “2017. godine Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu”, tvrdi i pokazuje premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu.

“Tehnički smo u potpunosti spremni obogatiti uranij na višu razinu nego prije postizanja sporazuma. Nadam se da će se Donald John Trump urazumiti i ostati u sporazumu”, rekao je Ali Akbar Salehi, kako je prenijela iranska državna televizija IRIB.

Islamska Republika Iran službeno vrdi kako su izjave izraelskog premijera o teheranskom nuklearnom programu “djetinjaste i smiješne” te usmjerene da utječu na odluku američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa 12. svibnja, izvijestila je u ponedjeljak iranska novinska agencija Tasnim.

“Netanyahuova predstava je bila djetinjasta i smiješna igra. Planirana predstava uoči roka 12. svibnja je da utječe na Trumpovu odluku o iranskom nuklearnom sporazumu”, navela je agencija Tasnim riječi pomoćnika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araqchija.

“Netanyahuova predstava je bila djetinjasta i smiješna igra. Planirana predstava uoči roka 12. svibnja je da utječe na Trumpovu odluku o iranskom nuklearnom sporazumu”, navela je agencija Tasnim  riječi pomoćnika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araqchija.

Američki predsjednik Donald John Trump će odlučiti 12. svibnja hoće li obnoviti američke gospodarske sankcije Teheranu što bi bio ozbiljan udarac sporazumu iz 2015.godine između Islamske Republike Irana i šest svjetskih sila.  (Theo Ljubić, Reuters, IRIB, Tasnim, CNN)

Facebook Komentari