Američki predsjednik Donald John Trump tvrdi da povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma ne bi naštetilo pregovorima sa DNR Korejom

Predsjenik Federalne Republike Nigerije, Muhammadu Buhari i predsjednik SAD-a, Donald John Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump rekao je da povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma ne bi negativno utjecalo na skorašnje nuklearne pregovore sa sjevernom DNR Korejom te da bi bio otvoren za pregovore o novom nuklearnom sporazumu s Teheranom.

“Mislim da ovo šalje ispravnu poruku”, rekao je Donald John Trump na konferenciji za novinare upitan da li bi povlačenje iz iranskoga nuklearnog sporazuma poslalo pogrešnu poruku Pyongyangu. “Znate da će taj dogovor isteći za sedam godina nakon čega će Iran biti slobodan ići dalje i stvarati nuklearno oružje”, kazao je američki predsjednik.

Američki predsjednik Donald John Trump je na konferenciji za novinare s nigerijskim predsjednikom, inače general-bojnikom Muhammaduom Buharijem rekao da bi demilitarizirana zona između južne Republike Koreje i sjeverne DNR Koreje bila odlično mjesto za njegov planirani summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ali da je i Singapur također moguć

Odbio je reći hoće li se SAD povući iz nuklearnog sporazuma prije krajnjeg roka za odluku 12. svibnja ove godine, napomenuvši: “Vidjet ćemo što će se dogoditi”.

Izrazio je međutim nezadovoljstvo tim sporazumom. “To jednostavno nije prihvatljiva situacija. Oni ne sjede dokoni. Oni pripremaju projektile za koje kažu da su samo za televizijske svrhe. Ja ne mislim tako”, rekao je Donald John Trump te dodao: To ne znači da nećemo pregovarati o pravom sporazumu”.

Američki predsjednik Donald John Trump je na konferenciji za novinare s nigerijskim predsjednikom, inače general-bojnikom Muhammaduom Buharijem rekao da bi demilitarizirana zona između južne Republike Koreje i sjeverne DNR Koreje bila odlično mjesto za njegov planirani summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ali da je i Singapur također moguć, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američki predsjednik Donald John Trump ponovo je naglasio nezadovoljstvo s iranskim nuklearnim sporazumom. “To jednostavno nije prihvatljiva situacija. Oni ne sjede dokoni. Oni pripremaju projektile za koje kažu da su samo za televizijske svrhe. Ja ne mislim tako”, rekao je Donald John Trump te dodao: “To ne znači da nećemo pregovarati o pravom sporazumu”.

No, neimienovani visoki američki dužnosnik rekao je da je Singapur još uvijek visoko na popisu potencijalnih mjesta summita, čiji datum još nije određen. Donald John Trump bi želio da se održi potkraj svibnja ili početkom lipnja.

Neki američki dužnosnici privatno smatraju kako bi summit u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja nepoželjno izgledao kao da američki predsjednik Donald John Trump dolazi Kim Jong- unu umjesto da se njih dvojica sastanu na neutralnom terenu. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari