3.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za današnje napade u Afganistanu...

VIDEO: Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za današnje napade u Afganistanu u kojima je poginulo više od 25 ljudi, a više od 50 je ozlijeđenih

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u Kabulu, glavnom gradu Islamske Republike Afgnistan, danas rano ujutro u kojima je poginulo više od 25 ljudi, među njima devet novinara, prenijela je njihova novinska agencija Amaq.

Dvojica bombaša samoubojica raznijela su se kod sjedišta afganistanske obavještajne službe pri čemu je poginulo ili ranjeno ukupno pedeset ljudi, prenosi islamistička novinska agencija Amaq.

Među poginulima je i glavni fotograf francuske novinske agencije France Presse u Kabulu, Shah Marai, prenosi francuski AFP.

Još osmero novinara poginulo je u drugoj eksploziji koja je uslijedila.

Uz to, samoubilački napad dogodio se i u Kandaharu a u njemu je poginulo jedanaestero djece, a ustrijeljen je i afganistanski novinar BBC-ja u istočnoj afganistanskoj pokrajini Khost nakon što se bombaš samoubojica, za kojeg se vjeruje da pripada talibanima, raznio blizu džamije u graničnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar, otkrio je tamošnji dužnosnik, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Dvojica bombaša samoubojica raznijela su se kod sjedišta afganistanske obavještajne službe pri čemu je poginulo ili ranjeno ukupno pedeset ljudi, prenosi islamistička novinska agencija Amaq

Prvi napad koji je izveo samoubojica na motoru dogodio se prije osam sati blizu sjediša afganistanskih obavještajnih službi (NDS), istaknuo je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova  Nadjib Danish.

Shah Marai, glavni fotograf ureda AFP-a u Kabulu, došao je na mjesto prve eksplozije zajedno s drugim novinarima i ubijen je u drugoj eksploziji koja se dogodila nekoliko minuta poslije, potvrdila je agencija Amaq na Twitteru. U tom drugom napadu poginulo je osmero novinara.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u Kabulu, prenijela je njihova novinska agencija Amaq.

Iako u veljači 2018. godine Talibani nisu službeno odbili mirovnu ponudu predsjednika Islamske Republike Afganistana, Mohammada Ashrafa Ghanīja Ahmadzaija, pokretanje ofenzive tumači se kao znak da su odbacili mogućnost pregovora

Još je šesnaest osoba, uključujući devet civila, petero rumunjskih vojnika i dvojicu afganistanskih policajaca, ozlijeđeno u tom napadu u okrugu Daman, objavio je glasnogovornik kandaharske policije Matiulah Helal.

Bombaš je raznio svoje vozilo u vrijeme dok je prolazio konvoj sa stranim trupama, dodao je za medije Matiulah Helal.

Talibani su pojačali terorističke aktivnosti diljem države otkad su prošlog tjedna najavili proljetnu ofenzivu.

Iako u veljači nisu službeno odbili mirovnu ponudu predsjednika Islamske Republike Afganistana, Mohammada Ashrafa Ghanīja Ahmadzaija, pokretanje ofenzive tumači se kao znak da su odbacili mogućnost pregovora. (Theo Ljubić, Reuters, CBSN, Amaq, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike