22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo SAD zabrinut "destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima" Irana, dok Donald John Trump još...

SAD zabrinut “destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima” Irana, dok Donald John Trump još nije donio odluku o sudbini iranskog nuklearnog ugovora

Predsjednik SAD-a. Donald John Trump još nije donio odluku o sudbini iranskog nuklearnog ugovora, rekao je u nedjelju John Robert Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

“Još nema odluke o tome”, rekao je John Robert Bolton u razgovoru za mrežu Fox jer Donald John Trump do 12. svibnja treba obznaniti hoće li, kao što je više puta obećavao, “poderati” taj dokument potpisan u srpnju 2015. godine nakon teških pregovora.

Izraelski premijer Benjamin “Bibbi“ Netanyahu je prilikom susreta s američkim državnim tajnikom, Michaelom Richardom Mikeom Pompeom, a glede Islamske Republike Irana  -naglasio bliskost američke i izraelske suradnje

Američki predsjednik Donald John Trump “sigurno proučava” prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédériac Macrona o početku pregovora o novom, proširenom sporazumu, dodao je.

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je početkom tjedna predložio američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu da sačuva prvotni sporazum koji će biti glavni od “četiri stupa” budućeg dokumenta. Drugi “stupovi” se odnose na razdoblje nakon 2025.  godinekada istječu neke odredbe u vezi s nuklearnim programom, ali i na sporne balističke projektile Teherana i na njegovu ulogu  regionalnog “destabilizatora”.

“Mislim da to zanima predsjednika i da o tome vrijedi razmisliti”, dodao je savjetnik američkog predsjednika John Rober Bolton.

Predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je početkom tjedna predložio američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu da sačuva prvotni sporazum koji će biti glavni od “četiri stupa” budućeg dokumenta. Drugi “stupovi” se odnose na razdoblje nakon 2025. godinekada istječu neke odredbe u vezi s nuklearnim programom, ali i na sporne balističke projektile Teherana i na njegovu ulogu regionalnog “destabilizatora”

Novi američki državni tajnik, Michael Richard Mike Pompeo sastaje se ovog vikenda sa saudijskim i s izraelskim čelnicima kako bi ih obavijestio o planovima predsjednika Donalda Johna Trumpa u svezi s iranskim nuklearnim dogovorom.

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute iranskim “destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima”, rekao je u nedjelju novi američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo nakon sastanka s premijerom Države Izrael,  Benjaminom “Bibbijem“ Netanyahuom, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Michael Richard Mike Pompeo je to kazao tijekom kratkog posjeta bliskoistočnoj regiji gdje se ranije sastao sa saudijskim kraljem Salmānom ibn ‘Abd al-‘Azīzom Āl Sa‘ūdom u Rijadu i naglasio potrebu za jedinstvom među zaljevskim saveznicama među kojima Washington prikuplja podršku za nove sankcije protiv Islamske Republike Irana.

“Još nema odluke o tome”, rekao je John Robert Bolton u razgovoru za mrežu Fox jer Donald John Trump do 12. svibnja treba obznaniti hoće li, kao što je više puta obećavao, “poderati” taj dokument potpisan u srpnju 2015. godine nakon teških pregovora. Američki predsjednik Donald John Trump “sigurno proučava” prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédériac Macrona o početku pregovora o novom, proširenom sporazumu, dodao je.

Posjet NATO-u u Bruxellesu i bliskoistočnim zemljama događa se samo nekoliko sati nakon što je Michael Richard Mike Pompeo potvrđen kao američki državni tajnik. On čak nije ni posjetio vlastiti ured, kazao je izraelski premijer Benjamin “Bibbi“ Netanyahuu.

Govoreći uz izraelskoga premijera, Michael Richard Mike Pompeo je rekao u Tel Avivu: “Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji”.

Dodao je da je čvrsta suradnja s bliskim saveznicima poput Države Izraela “presudna za naše napore protiv iranskih destabilizirajućih i zloćudnih aktivnosti na Bližnjem Istoku te doista na cijelom svijetu”.

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute iranskim “destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima”, rekao je u nedjelju novi američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo nakon sastanka s premijerom Države Izrael, Benjaminom “Bibbijem“ Netanyahuom

Michael Richard Mike Pompeo je također rekao da selidba Veleposlanstva SAD-a u Jeruzalem, koja se treba dogoditi 14. svibnja, jest priznavanje realnosti “Jeruzalema kao glavnoga grada Izraela i sjedišta njegove vlade”, javlja brittanska novinska agencija Reuters.

Izraelski premijer Benjamin “Bibbi“ Netanyahu je glede Islamske Republike Irana naglasio bliskost američke i izraelske suradnje.

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo, bivši časnik kopnene vojske Armije SAD-a koji je bio također ravnatelj CIA-e i američki kongresnik, je također rekao da selidba Veleposlanstva SAD-a u Jeruzalem, koja se treba dogoditi 14. svibnja, jest priznavanje realnosti “Jeruzalema kao glavnoga grada Države Izraela i sjedišta njegove vlade.”

“Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da razvije nuklearno oružje. Danas smo imali vrlo plodonosan razgovor o toj temi”, rekao je američki državni tajnik, Michael Richard Mike Pompeo. (Theo Ljubić, Reuters, FOX TV)

Najnovije

Još iz rubrike