34.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran su za nastavak mirovnog...

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran su za nastavak mirovnog procesa u Siriji

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran usuglasili su se da se mirovni proces u Sirijskoj Arapskoj Republici mora nastaviti unatoč zračnim napadima zapadnih zemalja i obećali su pomoći vladi te bliskoistočne zemlje da očisti Siriju od terorista, rekli su u subotu nakon trojnog summita u Moskvi, prenose svjeske novinske agencije.

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran moraju pomoći sirijskoj vladi da očisti zemlju od terorista, rekao je na konferenciji za novinare, domaćin summita, ruski šef diplomacije Sergej Viktorovič Lavrov koju je održao s kolegama iz Republike Turske, Mevlütom Çavuşoğluom i Islamske Republike Iran, Mohammadom Javadom Zarifom Khonsarijem.

“Bilo kakvo vojno rješenje u Siriji bilo bi protuzakonitio i neodrživo, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu

“Rusija, Iran i Turska usuglasili su se da se sirijski mirovni proces mora nastaviti unatoč projektilima koje su na (sirijske mete) ispalile zapadne zemlje”, rekao je  Sergej Viktorovič Lavrov komentirajući zračno-pomorske raketne udare Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike na sirijska postrojenja kao odmazdu za nedavni kemijski napad na grad Douma u kojem je poginulo između 60 i 100 ljudi, mahom civila među kojima je bilo mnogo male djece.

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran pokrenule su niz zajedničkih incijativa u Sirijskoj Arapskoj Republici, među njima mirovni proces iz Astane, iako podupiru različite strane u tom ratu, pa su Ruska Federacija i Islamska Republika Iran na strani režima predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, a Republika Turska podržava sirijsku oporbu u čemu je saveznica zapadnih zemalja.

“Bilo kakvo vojno rješenje u Siriji bilo bi protuzakonitio i neodrživo, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

“Rusija, Iran i Turska usuglasili su se da se sirijski mirovni proces mora nastaviti unatoč projektilima koje su na (sirijske mete) ispalile zapadne zemlje”, rekao je Sergej Viktorovič Lavrov komentirajući zračno-pomorske raketne udare Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike na sirijska postrojenja kao odmazdu za nedavni kemijski napad na grad Douma u kojem je poginulo između 60 i 100 ljudi, mahom civila među kojima je bilo mnogo male djece

Trojica šefova diplomacija podupiru mirovno rješenje i Ženevski mirovni proces.  Sergej Viktorovič Lavrov je s time u svezi rekao da ne može biti preduvjeta za mirovne pregovore u Ženevi koji se vode pod okriljem UN-a.

“Izjave nekih sirijskih vođa štete naporima da se udahne nov život mirovnom procesu u Ženevi”, rekao je Sergej Viktorovič Lavrov, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Držimo krajnje destruktivnima izjave pojedinih predstavnika sirijske oporbe iz inozemstva, koja rješenje sukoba i političke pregovore uvjetuje” odlaskom s vlasti sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, rekao je Sergej Viktorovič Lavrov kako prenosi ruska novinska agencija TASS.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump optužuje Islamsku Republiku Iran Iran da svojim operacijama destabillzira čitav Bližnji istok.

Tri su zemlje sponzori mirovnog proces iz Astane (u Kazahstanu) što im je omogućilo da uspostave četiri “zone deeskalacije” u Sirijskoj Arapskoj Republici, ali pokušaji da se okonča rat počet 2011. godine, s više od 250.00 žrtava, milijunima izbjeglih i raseljenih, nisu dali rezultata. Tri zemlje radit će zajedno kako bi pomogle sirijskom narodu i potreban je nov i snažan poticaj da se postigne političko rješenje, kazali su šefovi diplomacije.

Mevlüt Çavuşoğlu je uvjeren da će tri zemlje moći pomoći sirijskom narodu ako zajednički uspostave odbor za pripremu ustava zemlje.

Republika Turska, Ruska Federacija i Islamska Republika Iran moraju surađivati s Ujedinjenim narodima da osiguraju legitimitet bilo kakvo politčkog rješenja za Sirijsku Arapsku Republiku, rekao je minisar vanjskih poslova Republike Turske, Mevlüt Çavuşoğlu.

Iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif Khonsari rekao je da su neprihvatljivi zahtjevi američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa o izmjenama iranskog nuklearnog sporazuma

Iako je saveznica zapadnih zemalja, Republika Turska u Sirijskoj Arapskoj Republici istodobno vodi operacije protiv kurdskih milicija koje su snažan saveznik Zapada u borbi protiv islamskog terorizma.

Kurdska milicija YPG u sjevernom sirijskom gradu Manbiju prijetnja je za teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, kao i za susjednu Republiku Tursku, rekao je Mevlüt Çavuşoğlu.

urski šef diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu je zato na konferenciji rekao da je teroriste u pokrajini Idlib potrebno pronaći i ukloniti.

Iranski šef diplomacije Mohammad Javad Zarif Khonsari rekao je da su neprihvatljivi zahtjevi američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa o izmjenama iranskog nuklearnog sporazuma.

Kurdska milicija YPG u sjevernom sirijskom gradu Manbiju prijetnja je za teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, kao i za susjednu Republiku Tursku, rekao je turski šef diplomacije Mevlüt Çavuşoğlu

Predsjednik SAD-a Donald John Trump smatra da je nuklearni sporazum što ga je šest svjetskih sila postiglo s Islamskom Republikom Iran ima “užasne” manjkavosti i ako njegovi europski saveznici ne pristanu popraviti te nedostatke do 12 svibnja ove godine, on će odbiti ublažavanje sankcija za Islamsku Republiku Iran.

Tako traži da se u sporazum unesu odredbe koje bi suzbile iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma. Nadalje traži da se u sporazum unese i ograničenje za iranski program balističkih projektila te konačno politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Islamske Republike Irana u Sirijskoj Arapskoj Republici, u Libanonskoj Republici i u Republici Jemen.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump optužuje Islamsku Republiku Iran Iran da svojim operacijama destabillzira čitav Bližnji istok. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, TASS)

Najnovije

Još iz rubrike