Radnici Ine ogorčeni: Stručnjacima je uspjelo nešto što nije ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu – zatvoriti najprofitabilnije postrojenje

Zapeo je Vladin plan za Inu. Dok se novoangažirani konzultanti ne domisle rješenju, plan mađarske strane Ine – o zatvaranju rafinerije Sisak najvećim se dijelom realizirao. Zatvoren je pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin, i od sada ga uvozimo iz Srbije, Mađarske i Rumunjske. Radnicima su obećane otpremnine i preraspodjela na nova radna mjesta.

MOL je Sisku zatvorio pogon koji je proizvodio benzin i suhi plin. ”Stručnjacima iz INA-e i MOL-a je uspjelo nešto što nije uspjelo ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu – zatvoriti FCC postrojenje, najprofitabilnije postrojenje u svakoj rafineriji”, rekao je Merlino Koren, radnik INA-e.

”I tako nešto odvajati, srce Rafinerije, pogon koji u svim rafinerijama donosi ogromnu dobit”, rekao je Krešo Lukinić, preraspodijeljeni radnik FC-a iz Rafinerije Sisak.

”Radnike na koje ove promjene budu utjecale, njih maksimalno 40, adekvatno ćemo zbrinuti i nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije”, priopćili su iz kompanije.

”Jedna strašno suluda odluka menadžmenta INA-e i svakako ćemo nastojati pronaći odgovorne. Apsolutno, Rafinerija Sisak bez FCC postrojenja ne može poslovati”, kaže Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost u Rafineriji Sisak.

”Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i u prošloj je godini generirala 207 milijuna kuna operativnog gubitka i 125 milijuna kuna negativnog novčanog toka”, priopćili su iz Korporativnih komunikacija INA-e.

”Rafinerija Sisak je pozitivna u svom poslovanju. Postrojenje koje je zatvoreno zadnjih 30 dana je uprihodovalo 10 i pol milijuna kuna neto”, dodaje Sekulić.

”U ovom trenutku RH angažirala je konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica INA-e od MOL-a i mi držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane, nisu potrebni”, rekao je sredinom travnja Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Ali bit će velikodušni, obećaje predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon. ”Nitko neće završiti na ulici, i ako bude viškova, otpremnine će biti fer”, dodaje.

”Onaj Mađar kad je izjavio da će zatvoriti Sisak, što mislite kako je bilo ljudima koji su tu došli raditi u smjenu, njih 600…”, rekao je Dragomir Brkić.

”Neka si oni uzmu otpremninu i neka oni odu, a ovu firmu neka prepuste stručnim ljudima da je vode.

Provode mađarski stručni ljudi brzo svoje planove, a hrvatski još traže plan povratka INA-e, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari