3.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mostov prijedlog zakona za pamćenje: Glasovali protiv svog zakona, i Jandroković se...

Mostov prijedlog zakona za pamćenje: Glasovali protiv svog zakona, i Jandroković se čudio, evo objašnjenja

Mostov Robert Podolnjak je još krajem prošle godine u proceduru uputio izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Tim izmjenama predlagao je da se promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, te da se sjedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici prebaci u Varaždin.

Podolnjak je u prijedlogu argumentirao da većina javnih sveučilišta imena nosi prema gradovima u kojima im je sjedište. Iako Sveučilište Sjever ima dva studijska centra, onaj u Varaždinu i Koprivnici, više studenata pohađa programe u Varaždinu pa je predložio da se sjedište prebaci u taj grad.

No, kada je u petak došao red za glasanje, Most je glasao protiv svog prijedloga zakona. Naime, na glasanje nije stavljen zaključak ‘da se podržava’ prijedlog zakona nego zaključak da se ‘ne podržava’ prijedlog zakona, a Mostovci su automatski glasali ‘za’.

Prilikom glasovanja, što se može čuti i u snimci na stranicama Sabora, čak je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković provjerio kako se glasa, a može se čuti i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao. ‘Što su i oni glasali za?’, čuje se Bukaricu.

Što se dogodilo, tportal je priupitao i Most. ‘Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu’, poručuju za tportal u Mostu.

No, iako su zatražili ponovno glasanje, koje i da su izmjenili glasove, ne bi promijenilo konačan rezultat, Jandroković je to odbio, rekavši da se ‘glasalo sukladno uobičajenoj praksi’.

Najnovije

Još iz rubrike