Jens Stoltenberg smatra da je Crna Gora izvoznik stabilnosti na Balkanu nakon pridruženja NATO-u, te očekuje ulazak Makedonije u Sjevernoatlanski Savez

Odgovarajući na Conteove primjedbe, glavni tajnik Sjevernoatlantskog Saveza - NATO, Jens Stoltenberg je rekao: "Ono što činimo je u interesu građana Italije. To uključuje i našu misiju u Afganistanu", tajkođer je spomenuo doprinos članica NATO-a u borbi protiv terorističke, takozvane Islamske države (IS)

Glavni tajnik Sjevernoatalntskog Saveza NATO, Jens Stoltenberg izjavio je za podgoričke medije kako je Crna Gora pridruživanjem NATO-u, postala izvoznik stabilnosti na Balkanu, da je to otvorilo put europskih integracija za mnoge zemlje te da su vrata Saveza i dalje širom otvorena.

“Politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i neovisnim zemljama koje same biraju svoj put. Zadržat ćemo našu nazočnost, naš fokus i angažman na zapadnom Balkanu i podržati euroatlantske težnje zemalja u regiji”, rekao je Jens Stoltenberg, kako je objavljeno prošlog vikenda, piše crnogorski lis Pobjeda.

“Stajalište NATO-a je jasno. Čim se pitanje imena riješi mi smo spremni pozvati bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO-a. Postoji novi zamah i napori od strane Skoplja i Atene i nadam se rješenju pitanja imena”, kazao je Jens Stoltenberg

Crna Gora je 28. travnja prošle godine u svom parlamentu donijela povijesnu odluku o pristupanju u NATO Savez i tako postala 29. članica Sjevernoatlantskog saveza, a istovremeno je organiziran prosvjed unutarnjih političkih snaga koje su se tome protivile.

Jens Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je “velika stvar” imati Crnu Goru kao člana Saveza. “Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Saveza. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na zapadnom Balkanu”, rekao je Jens Stoltenberg. On je dodao da Crna Gora doprinosi misijama i operacijama NATO-a kao i da je najavila povećanje svog sudjelovanja u spasilačkim misijama u Islamskoj Republici Afganistan, prenose podgoričke Vijesti.

“Naša politika otvorenih vrata je povijesni uspjeh. Donijela je stabilnost, mir i prosperitet milijunima ljudi širom euroatlantske regije i izgradila bolju suradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Nitko drugi se tu ne pita”, rekao je Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je “velika stvar” imati Crnu Goru kao člana Saveza. “Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Saveza. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na zapadnom Balkanu”, rekao je Jens Stoltenberg. On je dodao da Crna Gora doprinosi misijama i operacijama NATO-a kao i da je najavila povećanje svog sudjelovanja u spasilačkim misijama u Islamskoj Republici Afganistan. Na slici – Jens Stoltenberg i premijer Crne Gore Milo Đukanović

Glavni tajnik NATO Saveza, Jens Stoltenberg je rekao da je ministar vanjskih poslova Republike Grčke obavijestio Sjevernoatlantsko vijeće o naporima za pronalaženje rješenja za ime Republike Makedonije koja se oko njega spori s Republikom Grčkom, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Stajalište NATO-a je jasno. Čim se pitanje imena riješi mi smo spremni pozvati bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica Sjevernoatlantskog Saveza NATO.

Postoji novi zamah i napori od strane Skoplja i Atene i nadam se rješenju pitanja imena”, kazao je Jens Stoltenberg. (Theo Ljubić, Reuters, Pobjeda, Vijesti)

Facebook Komentari