Hrvatska ne raste: U ožujku pad industrijske proizvodnje, a još nije ni dostignuta razina proizvodnje iz 2008. godine, 8,6 posto je manja

U ožujku je ostvaren pad industrijske proizvodnje (prema kalendarski prilagođenim podacima) za 1,7% u odnosu na ožujak 2017. godine.

Godišnji pad u ožujku rezultat je pada proizvodnje kapitalnih proizvoda (-20,6%), energije (-0,9%) i intermedijarnih proizvoda (-0,7%), dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 19,7%, a netrajnih 7,9%.

Od rujna 2014. godine do ožujka ove godine samo je šest puta zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje. Na takva, većinom pozitivna ostvarenja, povoljno su utjecala kretanja domaće (osobna i državna potrošnja te investicije) i inozemne (robni izvoz) potražnje.

Ipak, svih šest smanjenja dogodilo se unazad samo godinu dana, što znači da povoljnija kretanja industrijske proizvodnje polako gube svoj intenzitet, a još nije ni dostignuta razina proizvodnje iz 2008. godine, tj. prošlogodišnja razina industrijske proizvodnje bila je prosječno 8,6% manja (u EU 0,6% veća) u odnosu na onu iz 2008. godine. Tako je u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja bila veća za samo 0,3% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, znatno manje od godišnjeg rasta u istom razdoblju 2017. godine (2,0%).

Značajan utjecaj na ograničenost dinamike povoljnih kretanja i na još uvijek nižu razinu proizvodnje ima još uvijek slaba domaća potražnja.

Naime, iako raste i povoljno utječe na industrijsku proizvodnju, domaća potražnja na niskim je razinama, odnosno osobna potrošnja je u 2017. godini realno bila 7% manja, a bruto investicije u fiksni kapital 23,8% manje u odnosu na 2008. godinu.

S druge strane, inozemna potražnja, tj. vrijednost izvoza roba u prošloj godini realno je bila 47,7% veća u odnosu na onu iz 2008. godine, analizira HGK.

Facebook Komentari