Glavni pregovarač EU-a za Brexit upozorava da bi pregovori s Londonom mogli propasti zbog irske granice

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Bernard Barnier upozorio je danas na rizik od propasti pregovora o razdruživanju s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Brianije i Sjeverne Irske zbog irske granice.

“Okvir sporazuma mora sadržavati jasno i izvedivo rješenje u pogledu Irske”, rekao je Michel Bernard Barnier novinarima u Irskoj. “Dok ne postignemo takav sporazum, postoji rizik” da pregovori ne budu uspješno zaključeni, dodao je.

Irski premijer Leo Eric Vardakar naglasio je da ” Republika Irska i EU ni u kojem slučaju ne žele anektirati” Sjevernu Irsku. Kazao je da rezervno rješenje nije nikome najbolja solucija, ali i da su britanske crvene linije glavne prepreke pronalasku boljeg rješenja. Irski premijer učesalo komunicira s premijerkom Ujedinjenog Kraljevsva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May

Govoreći u Dundalku, nedaleko od granice sa Sjevernom Irskom, dodnosno Ulsterom, kazao je kako se nada da će se postići napredak na Europskim vijećima u lipnju i listopadu, ističući da ne “podržava daljnje odgađanje” sklapanja sporazuma.

Podsjetio je također da provedba prijelaznog razdoblja, koje bi trebalo trajati od kraja ožujka 2019. godine do kraja prosinca 2020. godine, ovisi o sklapanju sporazuma o razdruživanju u listopadu ove godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Europska unija ističu da žele spriječiti ponovno podizanje ‘tvrde’ granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a.

Riječ je o tome da se sačuva mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1988. godine koji je okončao tri desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Britanci su u ožujku pristali da se u nacrt sporazuma o razdruživanju uključi mogućnost regulatorne usklađenosti EU-a i Sjeverne Irske dok se ne pronađe bolje rješenje.

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Bernard Barnier je u razgovoru za irski list Sunday Independent od nedjelje rekao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, budući da je zbog Brexita stvorilo problem, trebalo i predložiti praktično rješenje za pitanje irske granice, no to još nije Vlada u Londonu učinila

To “rezervno” rješenje na stolu je zbog crvenih linija Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Michel Bernard Barnier u ponedjeljak, budući kako je službeni London odlučio da će napustiti carinsku uniju i jedinstveno tržište.

Po njemu, riječ je o “izvedivom rješenju” koje je predložio EU, a ne “dovođenju u pitanje ustavne cjelovitosti Ujedinjenog Kraljevstva” gdje neki strahuju od podizanja interne granice ako Sjeverna Irska ostane regulatorno usklađena s Europskom unijom a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ne.

Michel Bernard Barnier, koji će se tijekom dvodnevnog posjeta sastati s predstavnicima poslodavaca i poljoprivrednika s obje strane granice, pozvao je da se to pitanje, koje je po njemu, tehničko, ne dramatizira.

Irski premijer Leo Eric Vardakar naglasio je da ” Republika Irska i EU ni u kojem slučaju ne žele anektirati” Sjevernu Irsku. Kazao je da rezervno rješenje nije nikome najbolja solucija, ali i da su britanske crvene linije glavne prepreke pronalasku boljeg rješenja.

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Bernard Barnier je u razgovoru za irski list Sunday Independent od nedjelje rekao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, budući da je zbog Brexita stvorilo problem, trebalo i predložiti praktično rješenje za pitanje irske granice, no to još nije Vlada u Londonu učinila.

Irska vlada je pohvalila britanske prijedloge podsjetivši da su “prva zadaća u sljedećim krugovima pregovora i dalje, dakle, građanska prava, financijsko rješenje i pitanja specifična za Republiku Irsku”

Podsjetimo, vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je 16. kolovoza 2017. godine iznjela svoje prijedloge o granici između Republike Irske i Ulstera (Sjeverne Irske – britanskog teritorija) nakon Brexita, pokušavajući privoliti dvadeset i sedam članica Europske unije da to pitanje povežu s pitanjem njihovih trgovinskih veza u budućnosti.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva za Brexit ponovo ističe u svojim prijedlozima koje su iznijeli i prošle godine, da ne želi povratak graničnih prijelaza, simbola čvrste granice između Irske i britanske pokrajine Ulster (Sjeverna Irska), nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije, prenose britanska agencija Reuters i francuska agencija AFP.

“Imamo veoma jasna načela. Naš prioritet je usuglasiti se o tome da neće biti granične infrastrukture koja bi značila povratak na granične prijelaze iz prošlosti i koja bi bila potpuno neprihvatljiva za Ujedinjeno Kraljevstvo”, navodi ministarstvo u priopćenju.

Da bi to ostvarila, britanska vlada nudi Europskoj uniji dvije mogućnosti: “novo carinsko partnerstvo” koje bi omogućilo da “nema nikakve granice između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske” ili pak “carinske dogovore” koji bi mogli uključivati ukidanje prijavljivanja robe na ulasku i izlasku te posebne trgovinske ugovore sa Sjevernom Irskom.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je izrazila želju da nakon Brexita s EU-om potpiše ugovor o privremenoj carinskoj uniji koji bi vrijedio oko dvije godine, što je Bruxelles prošle godine hladno dočekao ocijenivši ga preuranjenim.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva za Brexit ponovo ističe u svojim prijedlozima koje su iznijeli i prošle godine, da ne želi povratak graničnih prijelaza, simbola čvrste granice između Irske i britanske pokrajine Ulster (Sjeverna Irska), nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije

U tom okršaju oko redoslijeda pitanja o kojima će se pregovarati, irska vlada je pohvalila britanske prijedloge podsjetivši da su “prva zadaća u sljedećim krugovima pregovora i dalje, dakle, građanska prava, financijsko rješenje i pitanja specifična za Republiku Irsku”.

Kako vidimo, Vlada Republike Irske se, za razliku od nesnalažljive Europske unije, zasad jako dobro razumije s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva oko rješavanja graničnog pitanja između dviju zemalja, od koji jedna definitivno izlazi iz EU, dok druga (Republika Irska, op.a.) i dalje ostaje članicom Europske unije. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari