Baranja opustjela jer smo obezvrijedili rad

Slavonija ostaje bez mladih ljudi, gospodarstva stvarana generacijama ostaju bez nasljednika. Teško je procijeniti, ali statististički smo u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina ostali bez 20 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Najviše u Slavoniji. U nekim selima Đakovštine čak je svaka druga kuća prazna.

Za ostanak na selu, drže u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, važne su dobra ekonomska, demografska i agrarna politika.

Na raspolaganju imamo vrlo moćan alat, a to su mjere ruralnog razvoja. Međutim i najbolji alat nema svoju nikakvu korist, ako nije u rukama pravog majstora. Bojim se da mi nemamo pravog majstora… Upravo bi se s pravilnom provedbom mjera ruralnog razvoja moglo utjecati da ovi negativni procesi krenu u jednom drugom smjeru, da se okrene ova situacija, kaže Vladimir Margeta, predsjednik Udruge “Život”.

Kao jedan od razloga ove situacije naveo je to što smo potpuno obezvrijedili rad. Desetljećima odgajamo da idu u školu kako ne bi morali raditi, umjesto da ih učimo da idu u školu kako bi bolje radili i danas nam se sve to vraća, dodao je Margeta.

Da će im život tako vratiti, nitko u plodnoj žitnici nije mogao ni sanjati. Prazni se Đakovština, opustjela je i Baranja. Mladi sada umjesto u traktore, sjedaju u autobuse i odlaze, piše HRT.

Share This Article