VIDEO: Na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel, američki predsjednik Donald John Trump je izjavio: Iranci neće proizvoditi nuklearno oružje!

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel i predsjednik SAD-a, Donald John Trump

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump srdačno su se jučer pozdravili na početku susreta u Bijeloj kući, unatoč tome što su različita stajališta u svezi Islamske Republike Iran i trgovine izazvala napetosti u odnosima dvaju saveznika.

Nakon što je njihov posljednji susret u Bijeloj kući privukao pozornost kada se u Ovalnom uredu nisu rukovali, Donald John Trump je sada to učinio dvaput, čestitajući njemačkoj kancelarki Angeli Dorothei Merkel na izbornoj pobjedi.

“Imamo doista sjajan odnos, imali smo ga zapravo od samog početka, ali neki ljudi to nisu shvatili”, rekao je Donald John Trump nazvavši njemačku kancelarku Angelu Dorotheu Merkel “doista izvanrednom ženom”.

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel će pokušati biti uspješnija od francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona,  koji je, prije povratka u Francusku Republiku iz trodnevne posjete Washingtonu, objavio da će se Donald John Trump vjerojatno povući iz multinacionalnog nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran.

Taj sporazum, američke carine na europske proizvode od aluminija i čelika, planirani ruski plinovod preko Baltičkog mora u SR Njemačku i izdvajanje Berlina za obranu pitanja su koja dijele Angelu Dorotheu Merkel i Donalda Johna Trumpa i o kojima će dvoje čelnika razgovarati za radnim ručkom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald John Trump

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel dolazi u Washington dva dana nakon susreta Donalda Johna Trumpa s Emmanuelom Jean-Michelom Frédéricom Macronom koji prvog čovjeka SAD-a nije uspio uvjeriti u važnost očuvanja nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran.

Američki predsjednik Donald John Trump do 12. svibnja pve godine mora odlučiti hoće li zadržati sporazum koji je šest sila sklopilo s Islamskom Republikom Iran kako bi je spriječili da Iranci razviju nuklearno oružje.

Američki redsjednik Donald John Trump je oštar kritičar sporazuma s Islamskom Republikom Iran, sporazuma koji je on nazvao “bezumnim”, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Njemačka će ga kancelarka Angela Dorothea Merkel osim toga pokušati uvjeriti da odustane od nametanja carina Europskoj uniji na čelik i aluminij.

Donald John Trump je u ožujku raspirio strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na NR Kinu ali i na zemlje Europske unije.

Ipak, izgleda da je američki predsjednik na neki način uvjerio njemačku kancelarku u to da je nuklearni sporazum s Irancima u mnogo čemu manjkav. Sadašnji sporazm o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana, izjavila je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel tijekom posjeta Washingtonu.

“Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali mi također mislimo, s njemačkog stajališta, da to nije dovoljno da se Iranci obuzdaju i pod kontrolu stave svoje iranske ambicije”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, navodi francuska novinska agencija France Presse.

Prema tom tekstu koji su dogovorili Islamska Republika Iran i velike sile Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke ržave, Savezna Republika Njemačka, Francuska Republika, Ruska Fdereacija i Narodna Republika Kina, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025. godine.

“NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama”, izjavio je Donald John Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Dorotheom Merkel

“Europa i Sjedinjene Američke Države moraju biti usklađeni po tom pitanju”, dodala je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom.

Američki predsjednik Donald John Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. godine i on će 12. svibnja objaviti hoće li “poderati” taj sporazum, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američki predsjednik je u petak oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu “smrtonosnim”.

“Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bližnjem Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu”, izjavio je.

“Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran”, zaključio je američki predsjednik Donald John Trump.

Donald John Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

“Ne govorim o tome da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu”, rekao je Donald John Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel. “Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći”, rekao je Donald John Trump.

U utorak u Washingtonu je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron predložio američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu da ne odustane od početnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji  bi postao prvi od četiri stupova novog sporazuma. Sadašnji sporazum može se smatrati jednim “potpornim stupom”, a treba dodati još tri, rekao je predsjednik Republike Francuske, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

“Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran”, zaključio je američki predsjednik Donald John Trump.
Donald John Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters. “Ne govorim o tome da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu”, rekao je Donald John Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel. “Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći”, rekao je Donald John Trump.

Ostali sporazumi bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Islamske Republike Iran u Sirijskoj Arapskoj Republici, Libanonskoj Republici i Republici Jemenu.

Nadalje, američki predsjednik Donald John Trump rekao je u petak nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel da NATO više pomaže “Europljanima nego Amerikancima.

“NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama”, izjavio je Donald John Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom SR Njemačke, Angelom Dorotheom Merkel dok se u petak u Bruxellesu održavao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog sporazuma NATO.

Američki predsjednik Donald John Trump zahtijeva da saveznici NATO-a povećaju svoja financijska sudjelovanja.

“Druge zemlje bi trebale više plaćati. Ne govorim o SR Njemačkoj. Druge zemlje bi trebale više plaćati. Mi štitimo Europu, a plaćamo više od svih drugih”, rekao je Donald John Trump.

Novi američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo je u Bruxellesu poslao jednaku poruku. On je pritisnuo saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za obranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Američki predsjednik Donald  JohnTrump je rekao u petak da bi mogao posjetiti Jeruzalem prilikom otvaranja američkog veleposlanstva koje je odlučio premjestiti iz Tel-Aviva.

“Godinama su predsjednici obećavali veleposlanstvo u Jeruzalemu. Obećavali su tijekom kampanja i nisu nikada imali hrabrosti to provesti. Ja sam to učinio. Mogao bih tamo otići”, rekao je na zajedničkoj konfernciji za novinare s njemačkom kancelarkom.

Unatoč pokazanoj toplini i prijateljstvu tijekom susreta u Bijeloj kući, Donald John Trump i Angela Dorothea Merkel nisu mogli nadići razlike u odnosu prema trgovini.

Donald John Trump bi uskoro trebao nametnuti carine na čelik koje će pogoditi europski izvoz, a Angela Dorothea Merkel je rekla kako je odluka sada u Trumpovim rukama hoće li dodijeliti izuzeće zemljama Europske unije.

“Predsjednik će odlučiti. To je sasvim jasno”, rekla je njemačka kancelarka Angel Dorothea Merkel na konferenciji za novinare nakon što se Donald John Trump požalio na trgovinsku neravnotežu između SAD-a i Europske unije, posebice glede automobila.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel je isto tako rekla kako bi si moglo predočiti da Europska unija i Sjedinjene Američke Države dogovore bilateralni sporazum o trgovini, naglasivši kako Svjetska trgovinska organizacija (WTO) nije u stanju isporučiti multilateralne sporazume. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, CNBC, WELT, PBS)

Facebook Komentari