Pažljivo pročitajte, ova sredstva za čišćenje nikada nemojte miješati, smućkat ćete si opasne otrove

Čišćenje može biti jako naporan posao, stoga nije čudno da si ljudi postanu kreativni kako bi smanjili količinu zadataka i ponekad pomiješaju određena sredstva za čišćenje kako bi si olakšali posao ili kako bi skratili vrijeme čišćenja.

Uvijek je potrebno pročitati upute za korištenje i upozorenja na sredstvima kako biste bili sigurni da neće biti zdravstvenih posljedica za vas i ukućane. Postoje neke kemikalije koje se nikako ne smiju smiješati, a Forte je za Good Housekeeping magazin objasnila koje su to:

1. Amonijak + izbjeljivač

Izbjeljivač i amonijak proizvode otrovni plin zvan kloramin.

Sredstva na bazi amonijaka ne koriste sa sredstvima na bazi klora, primjerice izbjeljivačima. U protivnome mogu nastati otrovni spojevi, primjerice kloramin. Kloramin može primjerice izazvati mučninu, otežano disanje, kašalj, nadraženost očiju i dišnih putova”, objasnio je za 24sata kemičar Ivan Nemet.

“Neka od sredstava za čišćenje su sigurna za ljude samo kad ih se same koristi, a u kombinaciji s nekim drugim kemikalijama mogu biti jako opasna”, izjavila je Carolyn Forte, direktorica Good Housekeeping Instituta.

2.Dva različita proizvoda za odčepljivanje odvoda

“Nikad ne bih preporučila miješanje dva različita proizvoda za odčepljivanje odvoda ili čak korištenje jednog odmah iz drugog. To su jako snažne kemikalije koje prilikom miješanja bi čak mogle i eksplodirati”, upozorava Forte.

3. Soda bikarbona + ocat

Iako se često na Pinterestu i sličnim stranicama ova kombinacija namirnica može naći kao kućni recepti za čišćenje, miješanje sode bikarbone i octa zapravo poništava njihov učinak kaže Nancy Bock, zamjenica voditelja edukacije na Američkom Institutu za čišćenje.

4. Hidrogen (peroksid) + ocat

Možda ste čuli da biste trebali prskati voće ili radne ploče s prvo s vodikovim peroksidom pa s octom, naravno brišući površinu ili voće između sprejanja. Stručnjaci kažu kako je ova metoda čišćenja poprilično sigurna – jedino što ne smijete raditi je miješati ova dva proizvoda u istoj boci ili prskalici. Kombinirajući ih, stvara se peroctena kiselina koja je potencijalno toksična i može nadražiti kožu, oči i dišni sustav.

5. Izbjeljivač + medicinski alkohol

Možda ste čuli za kloroform? Iako postoji jako mala šansa da se onesvijestite, ta kombinacija može biti iritantna i otrovna. Nikad ne miješate izbjeljivač ni sa čime osim običnom vodom.

“Čak i drugi proizvodi poput sredstva za čišćenje prozorskih i WC školjaka mogu imati sastojak, poput kiselina ili amonijaka, koji se ne bi trebali miješati s izbjeljivačem”, kaže Forte, prenosi N1.

Facebook Komentari