Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May je u Londonu otkrila spomenik sufražetkinji Dame Millicent Garrett Fawcett GBE

Ad

Spomenik britanskoj predvodnici borbe za ženska prava, Dame Millicent Garrett Fawcett GBE  otkriven je u utorak na londonskom trgu Parliament Square i prvi je spomenik jednoj ženi na toj povijesnoj lokaciji, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Dame Millicent Garrett Fawcett GBE, jednoj od vodećih aktivistica za jednakopravnost žena, biti će odana počast na svečanosti kojom se obilježava 100 godina od kada su žene dobile pravo glasa.

“Borba za pravo glasa ženama je bila duga i ustrajna, a Dame Millicent Garrett Fawcett GBE je bila tamo od početka”, kazala je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May

Dame Millicent Garrett Fawcett GBE je utemeljila Nacionalnu uniju ženskih društava za pravo glasa (NUWSS), a 1866. godine, sa samo 19 godina, je prikupila potpise za prvu peticiju kojom se traži pravo žena na glasovanje koja je predana britanskom Parlamentu.

Dame Millicent Garrett Fawcett GBE bila je jedna od vodećih aktivistica za jednakopravnost žena u Ujedinjenom Kraljevstvu

Spomenik od bronce toj sufražetkinji je djelo umjetnice Gillian Wearing OBE RA i stajat će uz bok jedanaest ostalih spomenika, sve muškarcima, poput spomenika premijeru Ujedinjenog Kraljevstva, Winstonu Leonardu Spenceru Churchillu, Mahatmi Gandhiju i Nelsonu Mandeli te ostalim poznatim ličnostima. Prikazana je s transparentom na kojem piše “hrabrost poziva na hrabrost svagdje”.

Sufražetkinja Dame Millicent Garrett Fawcett GBE u akciji promicanja prava žena

“Borba za pravo glasa ženama je bila duga i ustrajna, a Dame Millicent Garrett Fawcett GBE je bila tamo od početka”, kazala je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May.

Spomenik od bronce sufražetkinji Dame Millicent Garrett Fawcett GBE je djelo umjetnice Gillian Wearing OBE RA i stajat će uz bok jedanaest ostalih spomenika, sve muškarcima, poput spomenika premijeru Ujedinjenog Kraljevstva, Winstonu Leonardu Spenceru Churchillu, Mahatmi Gandhiju i Nelsonu Mandeli te ostalim poznatim ličnostima. Prikazana je s transparentom na kojem piše “hrabrost poziva na hrabrost svagdje”

“Desetljeće za desetljećem, često suočena s nesmiljenim protivljenjem, putovala je zemljom i po cijelom svijetu promičući ne samo pravo žena na glasovanje već i cijeli niz drugih prava”, istaknula je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari