Predsjedatelj predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović: Pelješki most ne može se graditi prije definiranja granice s Republikom Hrvatskom

Vlasti države Bosne i Hercegovine protive se gradnji Pelješkog mosta prije rješevanja graničnog pitanja s Republikom Hrvatskom i to je nepromijenjeno stajalište već više od deset godina, stoji u izjavi koja je u povodu potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta jučer dostavljena medijima iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a prenosi Patria, portal BiH novinske agencije.

U izjavi stoji kako je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službeno zatražilo od Republike Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenome moru što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Pelješki most

Navedeno je kako je Republika Hrvatska o tome  u nekoliko navrata službeno obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. godine tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. To stajalište je potvrdio prošle godine Zastupnički dom parlamenta BiH tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Vlasti Republike Hrvatske su također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom, navode iz Izetbegovićeva ureda.

“Unatoč svim upozorenjima Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će o tome obavijestiti Europsku komisiju koja financira izgradnju mosta te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora”, stoji u izjavi, javlja FENA – Federalna novinska agencija.

Vlasti Republike Hrvatske su također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti granični spor s Bosnom i Hercegovinom, navode iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića .

I vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je u priopćenju objavljenom u Sarajevu nedopustivim potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta prije nego što su riješena otvorena granična pitanja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Upozorila je pritom da bi vlasti BiH ukoliko gradnja ipak počne mogle pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske pred nekim od međunarodnih sudova.

Netočne su tvrdnje da Hrvatska gradi most u svojim vodama jer je to međunarodni priključni koridor, tvrdi Halid Genjac, član Predsjedništtva BiH. U priopćenju iz SDA ističu kako je neprihvatljivo početi gradnju mosta “na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”.

“Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999. potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman”, stoji u priopćenju.

I vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je u priopćenju objavljenom u Sarajevu nedopustivim potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta prije nego što su riješena otvorena granična pitanja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Netočne su tvrdnje da Hrvatska gradi most u svojim vodama jer je to međunarodni priključni koridor, tvrdi Halid Genjac, član Predsjedništva BiH

U SDA drže kako BiH mora imati osiguran pristup otvorenome moru sukladno Međunarodnoj konvenciji o pravu mora.

Kako drže u najvećoj bošnjačkoj stranci, gradnja mosta bila bi zakonita i legalna tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara toj konvenciji i kada BiH na to da suglasnost.

U izjavi stoji kako je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službeno zatražilo od Republike Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenome moru što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora

Iz SDA su pozvali  Europsku komisiju da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja. Ne dogodi li se to, Bosna i Hercegovina će biti prisiljena putem međunarodnih sudova tražiti zaštitu svojih prava, dodali su.  (Theo Ljubić, Patria, FENA)

Facebook Komentari