Plenković o Vulinu kao Đuza Stoiljković: Joj šta volim pozorište, ali ne u svojoj kući

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojemu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, a razgovaralo se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.
Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka kazao da je tijekom ručka neformalno razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

“Za države članice EU ovo je bila prilika da damo podršku drugim državama u procesu ulaska u EU. Očekujemo da svaka od šest zemalja napravi napredak i ubrza proces približavanja EU”, kazao je Plenković i rekao da se susreo sa Zvizdićem i Haradinajem.

Na pitanje je li se sastao sa slovenskim premijerom Cerarom kazao je da su razgovarali na ručku. “Miro i ja smo dosta razgovarali na ručku, ali neformalno. 3. lipnja su izbori u Sloveniji. Novi sudski postupak nije rješenje za otvorena pitanja. A što se tiče presuda hrvatskih sudova u vezi NLB, moramo poštivati vladavinu prava. Hrvatski sudovi djeluju neovisno o Vladi i ne utječeno na te presude”, kazao je Plenković.

“Jedino pravo otvoreno pitanje sa Slovenijom je pitanje granice, a nikada o tom pitanju nismo govorili smirenije. Žao mi je što nismo našli konsenzus. Mi smo Sloveniji ponudili pravično rješenje”, rekao je Plenković i dodao da je Sabor jednoglasno donio odluku da izađemo iz arbitraže.

“Sad ćemo pričekati da prođu izbori u Sloveniji pa ćemo nastaviti dijalog. Važno je da se ovaj problem ne prelijeva na ljude i žao mi je što imamo ovaj slučaj sa ribarima u Savudriji”, kazao je Plenković. Kazao je da bi za Sloveniju bilo dobro kada bi Hrvatska ušla u Schengen.

“Volimo pozorište , ali ne u svojoj kući”

Na pitanje je li razgovarao sa srbijanskom ministricom Jadrankom Joksimović o otvorenim pitanjima između dviju država rekao je da nisu razgovarali. “Nismo razgovarali, samo smo se pozdravili. Nismo se doticali tema iz naših bilateralnih odnosa”, kazao je Plenković i dodao da je očekivao da će premijerka Ana Brnabić biti na sastanku na Brdu kod Kranja.

Na pitanje je li došlo vrijeme da se preispita saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburga, Plenković je kazao da je važno da se “poštuju austrijski propisi i da na tom mjestu ne budu korištena obilježja koja su protivna austrijskom zakonu”.
Na pitanje kakvu protumjeru Srbije očekuje zbog proglašavanja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj, Plenković je rekao da ne zna kakva bi ta protumjera mogla biti. “Donijeli smo odluku o Vulinu jer smatramo da u odnosima dvije države treba smanjivati tenzije i dati prostor konstruktivnom razgovoru. Kao Vlada smo napravili važne iskorake u odnosima sa Srbijom. S obzirom na Vulina smo bili jasni i mogu reći: volimo teatar, kao sto kaže Đuza Stoiljković, pozorišta, ali ne u svojoj kući”, kazao je Plenković.

U vezi kritika iz BiH u vezi gradnje Pelješkog mosta, Plenković je kazao da će se on izgraditi. “Jasno je da je on na hrvatskom teritoriju”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari