Najveći arktički otok na svijetu, Grenland glasovao na parlamentarnim izborima

Grenland je danas glasovao o novom Parlamentu nakon izborne kampanje kojom su dominirala gospodarska pitanja poput metoda financiranja socijalne države i obrazovanja, ali i pitanje stjecanja neovisnosti od Kraljevine Danske. 

Službena zastava Grenlanda

Taj je arktički otok, najveći na svijetu, samoupravni dio Kraljevine Danske, a pravo glasa ima oko 40 od sveukupno 56 tisuća tamošnjih stanovnika. Grenlandsko gospodarstvo se temelji na ribarstvu, uz godišnje subvencije vlade Kraljevine Danske od otprilike 614 milijuna američkih dolara.

Favoriti na izborima su trenutni premijer Kim Kielsen iz Socijaldemokratske stranke Siumut te Sara Olsvig iz stranke Inuit Ataqatigiit (IA) koja naginje ljevici.

Kim Kielsen iz Socijaldemokratske stranke Siumut

Te dvije političke grupacije dio su vladajuće koalicije na odlasku, a svaka ima jedanaes mjesta u Parlamentu Grenlanda koji broji 31 zastupnika. Nedavne ankete pokazuju kako kod glasača prednost ima IA, a na izborima se natječe sedam stranaka, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Arktički otok Grenland, najveći na svijetu, samoupravni je dio Kraljevine Danske

Među njima je i Partii Naleraq, mlađi partner u vladajućoj koaliciji, stranka koja poziva na ubrzavanje stjecanja neovisnosti od Kraljevine Danske, što želi i novoosnovana Nunatta Qitornai koja se odvojila od Siumuta, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Sara Olsvig iz stranke Inuit Ataqatigiit (IA)

Na izbore izlazi i konzervativna stranka Atassut, socijalno-liberalni Demokrati i stranka Suradnje.

Grenland je 2009. godine stekao veću razinu samoupravljanja od Kraljevine Danske koja je i dalje zadužena za vanjske poslove, obranu i monetarni sustav Grenlanda. (Theo Ljubić, Reuters,DPA)

Share This Article