Jelenić objasnio koji su mu ciljevi sad kad je Glavni državni odvjetnik

Dosadašnji i novoimenovani glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan i Dražen Jelenić, obavili su danas primopredaju dužnosti. Jelenić je dosad bio Cvitanov prvi zamjenik.

Novi šef DORH-a zahvalio je Cvitanu na radu i upravljanju Državnim odvjetništvom, a Cvitan je njemu poželio uspjeh u jednom od najtežih i najnezahvalnijih državnih resora.

Jelenić je kazao za središnji Dnevnik HRT-a da su mu glavni ciljevi revitalizirati odnose s kriminalističkom policijom, kao glavnim partnerom državnog odvjetnika u provođenju kaznenih postupaka. Potrebno je i pojačati županijska državna odvjetništva kao kičmu državno odvjetničke organizacije. O tome se već dugo vremena govori. Treba i poboljšati uvjete rada USKOK-a, ali i drugih državnih odvjetništava gdje je to potrebno, izjavio je Jelenić.

Također nastojat ćemo ne posustajati u kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala i ratnog zločina, dodaje.

Objašnjavajući kako konkretno misli revitalizirati odnose državnog odvjetništva i kriminalističke policije Jelenić je rekao da DORH i policija imaju svoj način rada, protokol koji datira iz 2011. godine. Od tada je zakon o kaznenom postupku mijenjan šest puta i u gotovo svim tim izmjenama su odnosi između policije i državnog odvjetništva redefinirani. Protokol to nije pratio i mislim da je vrijeme, a i radna skupina je oformljena, da se taj zajednički rad digne na novu razinu.
Odgovarajući na pitanje o nedostatku opreme i ljudstva za rad kazao je da je prošla godina završena sa oko 150 tužitelja manje nego što bi ih trebalo biti. Pojašnjava da je to oko 20% manje tužitelja od ukupno onoliko koliko ih je potrebno. Državno odvjetničko vijeće je na pragu zapošljavanja vježbenika. To je jako bitno jer ih nismo imali sedam godina.

Facebook Komentari