Iranski viceadmiral Ali Shamkhani je najavio da bi njegova zemlja mogla napustiti sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT)

Tajnik iranskog Vrhovnog narodnog odbora za sigurnost, viceadmiral Ali Shamkhani

Visoki dužnosnik Islamske Republike Iran najavio je kako bi njegova zemlja mogla napustiti Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) ako američki predsjednik Donald John Trump povuče Sjedinjene Američke Države iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran 2015. godine potpisao sa svjetskim silama.

Donald John Trump je ranije upozorio kako će, ako njegovi europski saveznici do 12. svibnja ne poprave ono što je nazvao “ogromnim propustima” u dogovoru s Islamskom Republikom Iran, vratiti američke ekonomske sankcije nad tom bliskoistočnom državom, što bi zadalo veliki udarac tom sporazumu.

“Poručujem onima u Bijeloj kući da ako se neće držati svojih obveza, Vlada Islamske Republike Iran će snažno reagirati”, rekao je iranski čelnik, diplomat i akademik, član Skupštine stručnjaka Vijeća probitačnosti Islamske Republike, Vrhovnoga vijeća državne sigurnosti i čelnik Centra za strateška istraživanja, predsjednik Hassan Rouhani u svom govoru

Preostale sile koje su ga potpisale – Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka, Francuska Republika, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina – naglasile su kako žele zadržati sporazum kojim je Islamska Republika Iran ograničila svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Tajnik iranskog Vrhovnog narodnog odbora za sigurnost, viceadmiral Ali Shamkhani je na konferenciji za medije istaknuo da je iranska Organizacija za atomsku energiju spremna na “iznenađujuće akcije” ako propadne sporazum sa svjetskim silama.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti povlačenja Teherana iz NPT-a, viceadmiral Ali Shamkhani je otkrio kako je to “jedna od tri opcije koje razmatraju”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Donald John Trump je ranije upozorio kako će, ako njegovi europski saveznici do 12. svibnja ne poprave ono što je nazvao “ogromnim propustima” u dogovoru s Islamskom Republikom Iran, vratiti američke ekonomske sankcije nad tom bliskoistočnom državom, što bi zadalo veliki udarac tom sporazumu

Cilj NPT-a koji je na snagu stupio 1970. godine je zaustavljanje širenja sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja. Njime su se pet nuklearnih sila – Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina obvezale da će smanjiti svoje arsenale.

Islamska Republika Iran je ostao državom bez nuklearnog oružja dijelom baš zbog tog sporazuma.

Američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je danas upozorio i iranski predsjednik Hassan Rouhani koji mu je poručio da zadrži nuklearni sporazum ili da će snositi “ozbiljne posljedice”.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, u posjetu je Washingtonu u pokušaju da odgovori američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa od napuštanja sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) s Iranom

“Poručujem onima u Bijeloj kući da ako se neće držati svojih obveza, Vlada Islamske Republike Iran će snažno reagirati”, rekao je iranski čelnik, diplomat i akademik, član Skupštine stručnjaka Vijeća probitačnosti Islamske Republike, Vrhovnoga vijeća državne sigurnosti i čelnik Centra za strateška istraživanja, predsjednik Hassan Rouhani u svom govoru.

“Ako bilo tko izda sporazum, moraju znati da će se nositi s ozbiljnim posljedicama”, naglasio je Hassan Rouhani pred tisućama ljudi u gradu Tabrizu. “Iran je spreman na sve moguće situacije”, zaključio je.

Islamska Republika Iran je najavila je da će u slučaju propasti dogovora pojačati svoj nuklearni program.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, u posjetu je Washingtonu u pokušaju da odgovori američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa od takvog razvoja događaja.

Ruska Federacija i NR Kina su na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Ženevi objavile priopćenje u kojem su izrazile “čvrstu podršku” sporazumu. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari