HOS-ovci koji su prosvjedovali u Jasenovcu bit će pozvani u policiju, a smatraju da za to nema razloga

HOS-ovci nemaju veze s logorom Jasenovac, naš grb i zastava su legalni i mi smo tamo prosvjedovali protiv Pupovčevih ucjena Vlade RH. On nas svojim izjavama stigmatizira, kazuje Željko Soldo, bivši HOS-ovac iz Novske, branitelj ranjen u obrani Vukovara i član HSP-a za Večernji list.

S njim je u nedjelju u Jasenovcu, na mjestu gdje je nekoć bila postavljena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima, zastavu HOS-a raširio te zapalio lampion i njegov suborac Miroslav Dragić Ćiro, također bivši pripadnik HOS-a. Oni su na istom mjestu i s istom zastavom prosvjedovali i za vrijeme čina skidanja spomen-ploče u rujnu prošle godine.

– I tada i u nedjelju rekao sam da je bio čin veleizdaje – besramno dirati spomenik našim bojovnicima koji su ginuli na jasenovačkom području 1991. godine. Oni su tada branili Hrvatsku od manjačkog korpusa JNA, dok je u isto vrijeme Plenković imao anemiju. Dosta nam je besramnih ucjena Pupovca koji odlučuje što da se radi i to mimo zakona. Jer, naša zastava i grb HOS-a legalni su, spomenik je bio postavljen legalno, a oni su nezakonito skinuli spomen-ploču – objašnjava Soldo koji kazuje kako policija do jučerašnjih popodnevnih sati nije stupila u kontakt s njim.

– Smatram i da nemaju razloga zvati me iz policije. Mi smo legalisti i poštujemo zakon, naša zastava i grb nisu zabranjeni. Mi u nedjelju nismo ni vikali, ni uzvikivali taj pozdrav, samo smo raširili zastavu HOS-a i iskazali stav prema Pupovčevim ucjenama Vlade RH – dodaje Željko Soldo, medijima poznat iz vremena kada je, dok je HSP bio koalicijski partner SDP-u u Sisačko-moslavačkoj županiji, bio jedan od savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel.

Soldo ipak smatra kako je pozdrav ZDS starohrvatski pozdrav i ponosan je što ga je nosio te 1991. godine u obrani Hrvatske.

– Osuđujem svaki zločin, samo blesav i lud čovjek može negirati i odobravati zločin tko god ga činio, ali zašto se na nas baca stigma kad mi nemamo veze s time što je ovdje bilo za Drugog svjetskog rata. Mi nismo išli na spomen-područje, nismo došli provocirati kao Keleminec kojem je to bio jedini cilj, mi smo samo došli iskazati svoj stav ne kršeći nikakve zakone – pojasnio je Željko Soldo.

U Policijskoj upravi Sisačko-moslavačkoj za Večernji su rekli kako će policija obaviti obavijesni razgovor s dvojicom HOS-ovaca, no kako ne žele prejudicirati hoće li biti, ako uopće i bude, ikakvih prijava protiv njih.

Uoči komemoracije državnog vrha za žrtve Jasenovca: Dvojac razvio zastave HOS-a na mjestu odakle je skinuta ploča sa “Za dom spremni”

Facebook Komentari