Zagreb bi mogao dobiti Park Envera Čolakovića, koji je jedno vrijeme bio kulturni ataše NDH u Mađarskoj

Zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova izglasao je u ponedjeljak prijedlog za imenovanjem Parka Envera Čolakovića u Martićevoj ulici.

Veliko nezadovoljstvo ovom odlukom izrazio je Vilim Matula, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad te član platforme Zagreb je naš, koji je istaknuo kako je Čolaković bio pripadnik zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.

“Odbor radi ogromnu simboličku štetu na svakoj svojoj sjednici. Predlaže Skupštini imenovanje Parka Envera Čolakovića, kulturnog atašea NDH u Mađarskoj 1944. godine. Postavljen od Pavelića, bio je predstavnik zločinačke, koljačke kulture u tada zločinačkoj Mađarskoj”, rekao je Matula.

Predlagatelj imenovanja je Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a svoj glas su za njega dali članovi Stranke rada i solidarnosti, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku među kojima je bio i predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović. Protiv prijedloga glasala je Rada Borić iz Nove ljevice.

“Prijedlog je došao iz Društva hrvatskih književnika i već se neko vrijeme nalazi u fondu s imenima, a sada je došao prijedlog gradonačelnika. Istina je da je Čolaković bio kulturni ataše u NDH, ali samo mjesec dana i kasnije je bio prognan iz javnog života. O njegovom radu više govori činjenica da je prilikom jednog državnog praznika u Jugoslavniji njegova knjiga bila podijeljena najboljim učenicima”, kazao je Zlatko Hasanbegović, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari