U BiH ogorčeni na izjave ruske dužnosnice: U BiH se dogodio “građanski rat”, a pristupanje Crne Gore NATO-u je najveće kršenje prava

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko obratila se na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnicima, kazavši da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da se u BiH dogodio “građanski rat”.

Matvijenko je poručila da je Ruska Federacija “garant” Daytonskog mirovnog sporazuma, da je sudjelovala u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine i da je Daytonski mirovni sporazum za njih alfa i omega i ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sustava.

“Smatramo da je prezrela potreba za reformiranje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH”, kazala je Matvijenko.

Prema njenim riječima, nametanje ovih ili onih međunarodnih recepata neće doprinijeti interesima naroda u BiH.

“Rusija se zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u BiH. Nazočnost stranaca ponižava narode BiH koji bi se trebali vratiti prerogativi da sami vladaju sudbinom svoje zemlje”, istaknula je Matvijenko dodavši da se pitaju zašto države postavljaju BiH pred izbor.

“Sama bi zemlja trebala razvijati međusobnu suradnju. Sada, kada je najkompliciranija etapa BiH, temeljni zadatak vidimo u jačanju vlade države i intenzivnom razvijanju bilateralnih odnosa”, istakla je Matvijenko.

Navela je da bi ekonomske i privredne veze trebale biti poboljšane.

“Robna razmjena između Rusije i BiH je povećana. U 2017. godini Rusija i BiH su imale 194 milijuna američkih dolara robne razmjene, a naše mogućnosti su veće. Naš zajednički zadatak vidimo u jačanju bilateralne baze”, kazala je Matvijenko.

Poručila je, prije nego što je protekli rat nazvala građanskim, da Bosna i Hercegovina uvijek može računati na podršku Rusije koja je jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Imali ste priliku sudjelovati u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za suradnju s Rusijom”, istaknula je Matvijenko.

Pozdravila je prinicipijelno odbijanje BiH da se pridruži nelegitimnim mjerama protiv Rusije.

“Korištenje jezika sile, ultimatuma, ima svoju cijenu. Balkan za nas nije samo geografski ili politički pojam, nas veže višedesetljetnaa kulturna i svaka druga suradnja”, kazala je Matvijenko.

Dodala je da traje proces preuređenja svjetskog poretka iz jednopolarnog u višepolarni.

“SAD po svaku cijenu pokušava osigurati svoje liderstvo. Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprječavanje Rusije da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacijskom ratom i drugim sredstvima”, rekla je Matvijenko.

Istaknula je da su svi pokušaji beskorisni.

“Koristi se borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava. Ne može se ponoviti ono što se dogodilo u Iraku, Libiji i Jugoslaviji. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji”, kazala je.

Istaknula je da se protive novim linijama razdvajanja.

“Pristup Crne Gore NATO-u, kojem se protivila polovina stanovništva, je najveće kršenje prava”, poručila je Matvijenko, prenosi klix.ba.

Facebook Komentari