Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Khonsari smatra kako Europa mora potaknuti Donalda Johna Trumpa da ne otkaže nuklearni sporazum

Američki predsjednik Donald John Trump i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Khonsari
Ad

Europski potpisnici iranskoga nuklearnog sporazuma zaključenog s velikim svjetskim silama, američkog bi predsjednika Donalda Johna Trumpa trebali uvjeriti da ne napušta sporazum, obzirom na to da “plan B” za taj dogovor ne postoji, rekao je danas iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Khonsari, javlja britanska novinska agencija Reuters.

“Ili sve ili ništa. Europski čelnici trebali bi potaknuti Donalda Trumpa ne samo da ostane dio sporazuma već i da, u dobroj vjeri započne s primjenom svojeg dijela dogovora”, napisao je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran na svom Twitter računu.

Američki predsjednik Donald John Trump je europskim zemljama potpisnicama dao rok do 12. svibnja da “riješe velike nedostatke” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, jer on u protivnom kani odustati od daljnje primjene ukinutih američkih sankcija Islamskoj Republici Iran.

U skladu sa sporazumom što ga je Islamska Republika Iran potpisala sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjenim Američkim Državama, Saveznom Republikom Njemačkom, Francuskom Republikom, Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, službeni Teheran je pristao smanjiti svoj nuklearni program na način da ne može razviti nuklearnu bombu. U zamjenu Iranci su dobili izuzeće od sankcija. Većina sankcija je ukinuta još u siječnju 2016. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, za Fox News je u nedjelju izjavio da “plan B” ne postoji te da se Sjedinjene Američke Države moraju pridržavati sporazuma tako dugo dok ne pronađu bolju opciju

Američki predsjednik Donald John Trump je europskim zemljama potpisnicama dao rok do 12. svibnja da “riješe velike nedostatke” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, jer on u protivnom kani odustati od daljnje primjene ukinutih američkih sankcija Islamskoj Republici Iran.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron,  za Fox News je u nedjelju izjavio da “plan B” ne postoji te da se Sjedinjene Američke Države moraju pridržavati sporazuma tako dugo dok ne pronađu bolju opciju.

“Ili sve ili ništa. Europski čelnici trebali bi potaknuti Donalda Trumpa ne samo da ostane dio sporazuma već i da, u dobroj vjeri započne s primjenom svojeg dijela dogovora”, napisao je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran na svom Twitter računu

Predsjednik Islamske Republike Iran, Hassan Rouhani u subotu je rekao da je iranska agencija za atomsku energiju spremna poduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako Sjedinjene Američke Države istupe iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Donald John Trump, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

(Theo Ljubić, Reuters,Fox News)

Facebook Komentari