Francuski predsjednik Macron naglasio kako nema “plana B” za iranski nuklearni sporazum, a Rusi i Kinezi će pokušati spriječiti američku sabotažu

“Kada je riječ o Iranu moramo staviti stvari u regionalni kontekst. Imamo situaciju u Siriji koja dovodi u pitanje sigurnost u cijeloj regiji i smatram da imamo isti cilj, a to je izbjeći eskalaciju i širenje nuklearnog oružja u regiji. Pitanje je zapravo koji je najbolji put”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.
Ad

Predsjednik Francuske Republike, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron izjavio je u razgovoru za Fox News Sunday da nema “plana B” za iranski nuklearni sporazum i da Sjedinjene Američke Države trebaju ostati u sporazumu sve dok ne postoji bolja opcija.

Sporazum Islamske Republike Iran, Sjedinjenih Američkih Država i pet drugih velesila nametnuo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija.

Predsjednik Islamske Republike Iran, Hassan Rouhani u subotu je rekao da je iranska agencija za atomsku energiju spremna poduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako Sjedinjene Američke Države istupe iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Donald John Trump

Međutim, američki predsjednik Donald John Trump smatra da je sporazum jako loš i u siječnju ove godine je to naglasio Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuskoj i SR Njemačkoj da sporazum osjetno poboljšaju ili će SAD ponovno uvesti sankcije Islamskoj Republici Iran.

Rok istječe 12. svibnja kada će američke sankcije ponovno stupiti na snagu ako američki predsjednik Donald John Trump ne odluči drukčije.

Predsjednik Islamske Republike Iran, Hassan Rouhani u subotu je rekao da je iranska agencija za atomsku energiju spremna poduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako Sjedinjene Američke Države istupe iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Donald John Trump, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američki predsjednik Donald John Trump smatra da je sporazum jako loš i u siječnju ove godine je to naglasio Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuskoj i SR Njemačkoj da sporazum osjetno poboljšaju ili će SAD ponovno uvesti sankcije Islamskoj Republici Iran

“Naša Organizacija za atomsku energiju je u potpunosti spremna poduzeti akcije koje oni očekuju i koje oni ne očekuju”, rekao je Rouhani, ne ulazeći u pojedinosti, u govoru koji je prenosila državna televizija, govoreći o mogućoj Trumpovoj odluci da idući mjesec istupi iz međunarodnog sporazuma.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron putuje danas u službeni posjet Washingtonu.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije,  Sergej Viktorovič Lavrov danas je kazao da se s kineskim kolegom dogovorio kako će Moskva i Peking pokušati spriječiti bilo kakav američki pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

“Protivimo se reviziji tog sporazuma, smatramo kontraproduktivnim pokušati svesti na nulu dugogodišnje međunarodne pregovore između Irana i šest vodećih sila svijeta”, prenosi TASS riječi Sergeja Viktoroviča Lavrova nakon razgovora s Wáng Yìjem, u Pekingu.”Opstruirat ćemo pokušaje sabotaže tog sporazuma koji je dio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Sergej Viktorovič Lavrov.

“Protivimo se reviziji tog sporazuma, smatramo kontraproduktivnim pokušati svesti na nulu dugogodišnje međunarodne pregovore između Irana i šest vodećih sila svijeta”, prenosi TASS riječi Sergeja Viktoroviča Lavrova nakon razgovora s Wáng Yìjem, u Pekingu.
“Opstruirat ćemo pokušaje sabotaže tog sporazuma koji je dio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Sergej Viktorovič Lavrov.

Vodstvo Islamske Republike Iran je poručilo je da će se pridržavati sporazuma sve dok to budu činile i druge strane, ali će ga “poderati” ako se Washington povuče.
(Theo Ljubić, Reuters, TASS, Fox News Sunday)
Facebook Komentari