Međunarodni inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Doumi prikupili uzorke

Grupa inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) jučer je u sirijskom gradu Doumi uspjela prikupiti uzorke koji će omogućiti da se utvrdi je li ondje 7. travnja u napadu korišteno kemijsko oružje, stoji u priopćenju agencije.

“OPCW će analizirati situaciju i razmotriti daljnje korake koji uključuju i mogući još jedan posjet Doumi”, kaže se u priopćenju. Dodaje se da OPCW neće obavljati procjenu uzoraka već će oni biti prebačeni u Kraljevinu Nizozemsku i dalje u predviđene laboratorije te organizacije u kojima će se obaviti njihova analiza.

Ekipa OPCW-a je stigla u Sirijsku Arapsku Republiku 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu. “To je prvi posjet mjestu nedavnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja”, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije

Na temelju rezultata analize uzoraka i na temelju ostalih informacija i predmeta što su ih u Doumi prikupili članovi tima, misija će sastaviti izvješće i podnijeti ga državama članicama organizacije, stoji u priopćenju OPCW-a.

Ekipa OPCW-a je stigla u Sirijsku Arapsku Republiku 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu. “To je prvi posjet mjestu nedavnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja”, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U kemijskom napadu u Doumi 7. travnja smrtno je stradalo između 40 i 100 osoba, među njima mnogo male djece. Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje vladinim snagama Bashara Hafeza al-Assada.

Anglo-američko francuske vojnopomorske i zračne snage napali su postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti između Zapada i Rusije

Nakon tog su London, Washington i Pariz, točnije, anglo-američko francuske vojnopomorske i zračne snage napali postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti.

Zapad je više puta optužio Rusku Federaciju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Doumu i uništava tragove kemijskog oružja, što službena Moskva odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Doumu. (Theo Ljubić, Reuters)

 

 

 

Facebook Komentari