Kraus: Pod krinkom totalitarnih sustava se izjednačavaju NDH i Jugoslavija, što je greška

Predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, gost je emisije Nedjeljom u dva. Obilježavanje zločina u Jasenovcu, odnos države prema antifašizmu, položaj Židova u Hrvatskoj, neke su od tema emisije. Na početku emisije Ognjen Kraus kazao je kako je zadovoljan današnom komemoracijom u Jasenovcu i onim što je na toj komemoraciji rečeno, ali je razočaran malim brojem ljudi.

Također smatra kako bi o Jasenovcu trebalo više educirati mlade, ali i odrasle ljude koji o tome nisu učili u školi, jer, kako je kazao “u udžbenicima iz devedesetih NDH nije bila prikazivana kao zločinačka tvorevina”.

“Treba reći istinu o Jasenovcu, ona se zna. U njemu je ubijeno preko 80 tisuća ljudi, od čega preko 20 tisuća djece – po rasnim zakonima NDH. Hrvatska treba učiniti isto što i Njemačka, donijeti zakone koji se trebaju provoditi. Treba napraviti katarzu i očistiti povijest. Razlika je kad se zločin dogodi prema rasnim zakonima kao u NDH i kad se u to uključe djeca”, kazao je Kraus.

Smatra da NDH i Jugoslavija nisu isti sustavi.

“Pod krinkom totalitarnih sustava se izjednačavaju NDH i Jugoslavija, što je greška. Nikad se ne spominju zločini u NDH da se ne spominju totalitarni sistemi”, rekao je. Tako je komentirao i činjenicu da danas neki mladi ‘ustaštvo’ doživaljavaju kao ‘punk’ tj. pobunu protiv sustava. “To je zato što o tome nisu učili, a protiv toga nema ni represije”, kazao je. U prilog tome je spomenuo i odluku Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Facebook Komentari