Bjelorusija poklonila Srbiji četiri “MiG-a 29”, Vulin kaže da im je netko pokušao ugroziti zračni prostor

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Bjelorusija poklonila Srbiji četiri “MiG-a 29” koji će biti remontirani i modernizirani po istom modelu kao i šest zrakoplova dobivenih od Ruske Federacije.

“Kao polog dogovora predjsednika Vučića i predjsednika Lukašenka, Bjelorusija nam je donirala zrakoplove i vrlo smo zahvalni zbog toga”, rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za Politiku povodom Dana vojske.

Po njegovim riječima, do idućeg Dana vojske imat će eskadrilu moderniziranih “MiG-ova 29”, stići će prvi helikopteri “H-145M”, i vjeruje da će biti jači i za “Mi-35”, kao i za brojno naoružanje iz srbijanske proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice “nora 552” nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom pokusnom centru i da očekuje vrlo brzo njihov prijem u naoružanje srbijanske vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog siječnja do danas zaključeno 718 milijuna dolara ugovorenih poslova.

“To govori da je naša obrambena industrija vrlo uspješna i da su naši proizvodi vrlo traženi na svim tržištima, bilo da je riječ o arapskim zemljama, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB”, rekao je Vulin.

“Spriječeni pokušaji ugrožavanja zračnog prostora”

Ministar obrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja srbijanskog zračnog prostora i da su oni prepoznati i spriječeni.

“Ništa ne može ući u naš prostor a da mi to ne primijetimo i u skladu s procijenjenim stupnjem opasnosti reagiramo”, rekao je Vulin.

Na pitanje postoji li po procjeni Ministarstva obrane rizik od pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu i u Kopnenoj zoni sigurnosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog srbijanskog građanina, ali da uvijek postoji rizik.

“Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja sjevera pokrajine silom” naglasio je ministar.

Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD-om i s Rusijom, “čak najveći ikada”.

“Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama”, zaključio je Vulin.

Facebook Komentari