Srbijanski MUP zabranio četnički skup u Hrtkovcima, Šešelja to nije briga, četnici idu tamo

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako policija neće dopustiti bilo kakvo okupljanje u Hrtkovcima 6. svibnja, na dan kada je prije 26 godina Vojislav Šešelj javno pročitao imena hrvatskih obitelji koje se moraju iseliti, zbog čega je i pravomoćno osuđen prije desetak dana u Haagu.

To je ministrova reakcija na najave Srpske radikalne stranke da će toga dana održati miting na kojemu će govoriti i ratni zločinac Šešelj, a potom i Demokratske stranke, koja je najavila dolazak toga dana u Hrtkovce kako bi zaštitila tamošnje Hrvate od mogućeg divljanja Šešelja i njegove bratije jer “Srbija neće dopustiti ugrožavanje javnog reda i mira i bilo kakvih sloboda građana”.

– Što se nas tiče, građani mogu biti potpuno mirni i spokojni, a politički skupovi mogu se manifestirati u Skupštini i neka tamo, na zakonom predviđen način, narodni vijećnici sučeljavaju svoja mišljenja – rekao je ministar, dodavši kako neće dopustiti “da se to događa na ulici”. Ministar Stefanović je izravno rekao kako se pravomoćno osuđeni ratni zločinac Šešešlj bez osnova hvalio da se “hrvao” s pet ili šest čuvara u zgradi Skupštine kako bi poderao hrvatsku zastavu i “nije bilo nikakvog fizičkog sukoba između Vojislava Šešelja i predstavnika policije u Skupštini”.

– Tamo uopće nije bilo pet-šest ljudi, nego jedan čovjek iz MUP-a. Za sve što se događa kada je policija umiješana, postoje službene bilješke. U ovom slučaju nije bilo fizičkog sukoba – rekao je Stefanović.

Ugledni beogradski sociolog kulture Ratko Božović kaže kako se Šešeljovo divljanje u Skupštini moglo dogoditi jer se “u Srbiji nisu dogodile promjene, kako se to predstavlja u javnosti”.

– Očigledno je da se Srbija nije suočila s istinom i onim što je činjeno i zato se sada obnavljaju prijetnje drugima. Šešelj sve to radi jer može to raditi, on je stvorio one koji mu dopuštaju da to radi – ocijenio je Božović za agenciju Beta, prenosi Glas Slavonije.

Pravni stručnjak zna kako oduzeti mandat Šešelju

Predsjednik Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Slobodan Beljanski izjavio je kako bi Skupština Srbije trebala konstatirati prestanak zastupničkog mandata pravomoćno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, nakon što parlament primi pravomoćnu presudu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, prema kojoj je Šešelj osuđen na deset godina zatvora, javlja agencija Beta. “Propisano je da zastupniku prestaje mandat dostavljanjem pravomoćne sudske odluke. Skupština Srbije potom samo konstatira prestanak mandata na zasjedanju koje je u tijeku ili na prvom sljedećem zasjedanju. Dakle, sudska odluka trebala bi biti dovoljna kao razlog za prestanak mandata prije isteka vremena”, objasnio je Beljanski.

Šešelj ipak ide?

Vojislav Šešelj rekao je u povodu izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako u Hrtkovcima neće biti dopušteno nikakvo okupljanje 6. svibnja, kako MUP “nema nadležnost da nešto dopušta ili ne dopušta”.

– Ako se ispune zakonski uvjeti za zabranu, onda mogu zabraniti. Oni nemaju ni jedan zakonski uvjet za zabranu mitinga – rekao je Šešelj, dodavši kako će se njegovi radikali “na vrijeme žaliti, ali mi idemo tamo”.

Šešelj zaprijetio novim zločinima nad Hrvatima: Krenut ću od Žigmanova i Čanka

Hrtkovci, mjesto koje je 1992. napustilo 772 Hrvata

Facebook Komentari