Pupovac u Jasenovcu: Žao mi je što nismo ovdje s predstavnicima državnog vrha, ali nismo uspjeli naći načina kako da maknemo ploču s natpisom ‘Za dom spremni!

Screenshot N1

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće danas održavaju komemoraciju u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, bojkotirajući tako i ove godine, onu državnu, koja će se održati sutra.

Ispred Spomenika održao se prigodni komemorativni program.

“Žao mi je što nismo ovdje s predstavnicima državnog vrha, ali nismo uspjeli naći načina kako da maknemo ploču s natpisom ‘Za dom spremni!’ koja je samo 15 km od Jasenovca. Nikakvo opravdanje i iznimka za taj pozdrav ne bi trebalo važiti”, kazao je Pupovac.

“Nikakva moguća iznimka ne bi trebala važiti, ni za one koji ga možda iz neznanja uzvikuju na stadionima i za one koji to rade namjero želeći ga obnoviti. Nigdje ga ne bi trebalo biti, a još manje porušenih spomenika oslobodilačkim borcima koji su se borili protiv ustaškog režima. Za njih mjesta nema i njh se ne spominje, za razliku od onih koji su slobodu našli na nekom drugom mjestu, njih se spominje. U takvom vremenu slobode živimo, ali proći će svako vrijeme neslobode i doći će vrijeme slobode”, dodao je Pupovac.

Oni koji bi trebali šutjeti ne samo da ne šute već govore jezikom prijetnje za one koji drugačije misle”, kazao je Milorad Pupovac.

“Činjenice o zločinu u Jasenovcu dobro su poznate, jasna su i sjećanja preživjelih. Zločine nisu činili Hrvati već su ih činili hrvatski izrodi – ustaše. Naša je dužnost ponavljati da je fašizam bio najveće zlo u ljudskoj povijesti. Borba se nastavlja!”, kazao je
Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SAB).

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin nije došao u Jasenovac, ali je poručio da je u mislima s okupljenim građanima.

“Želim vjerovati da će svaki simbol zločinačkog ustaškog režima zauvijek nestati iz Hrvatske”, stoji u poruci koju je uputio Radin.

U Jasenovcu se okupio velik broj građana, javlja reporter N1. SDP je došao s velikom delegacijom. “

Facebook Komentari