Marija Bistrica: Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

Ad

Piše i snimila: Ivana Hunjak

U dvorani Božanskog milosrđa u Mariji Bistrici otvorena je još jedna izložba u serijalu pod nazivom ”Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda”. Projekt u organizaciji Udruge ratnih veterana domovinskog rata ”Crne Mambe” i Udruge specijalne jedinice policije ”Barun”, Zlatar, okupio je dvadeset renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika, kipara, slikara i fotografa grafičara.

Organizatori ovom izložbom žele pokazati da hrvatskih branitelja ima u svim slojevima društva i ukloniti negativno mišljenje koje o njima ima dio javnosti. Veliki broj posjetitelja i uzvanika s oduševljenjem je uživalo u prezentiranim dijelama. Na samom otvorenju nastupila je Klapa Bistrica, te posebna gošća Sandra Bagarić, uz pratnju Darka Domitrovića.

Načelnik općine Marija Bistrica, Josip Milički, ranjavani hrvatski branitelj koji je i sam 5 godina proveo po ratištima, istaknuo je kako ga izuzeno veseli senzibilacija javnosti kroz ovakvu formu izričaja.

”Uz odličan odjek izložbe, kroz duhovne elemente koji se protežu cijelim prostorom, osobito veseli aktivnost mladih ljudi i njihovo upoznavanje s istinom o domovinskom ratu.” – naglasio je Milički.

Dr.sc. Enes Quien, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koja je svrstana među 15 najboljih u Europi, kaže da ”Umjetnost i ljepota protiv predrasuda” donosi vrhunsku kvalitetu umjetnina velikih majstora. Premda su većina izlagača branitelji, sam projekt lišen je bilo kojeg oblika politizacije ili sklonski prema bilo kojoj ideologiji.

”Premda sam nazočio mnogim izložba diljem cijelog svijeta, uz veliki trud svih sudionika, ovdje je nesporna tehnička, organizacijska i umjetnička kvaliteta svjetske razine. Nenasilan nastavak borbe za bolju i ljepšu budućnost svih postoječih i nadolazećih naraštaja”- Konstatira Dr. Quien.

Bajan Petar, stožerni brigadir u mirovini, oduševeljen je odazivom. Osobito želi ukazati da će se na izložbana koje sljede, večinski dio izloženog biti prodajan. Sami umjetnici odriču se 30 posto od cijene za lječenje potrebitih, prema svojj zamisli iako se u početku nije razmišljalo o prodaji izložaka, sami izlagači su se odlučili pridodati humanitaran karakter. Na neophodnost takvog postupka ukazuje činjenica da Hrvatski zavod za zdrastveno osiguranje ne prihvača stres kao posljedicu sudjelovanja u domovinskom ratu. Godišnje umire nekoliko tisuća branitelja od malignih bolesti, srčanog ili moždanog udara.

Ronald Knez, teško oboljeli hrvatski branitelj sa užitkom je uživao u eksponatima.”Kad je trebalo uzeti oružje u ruke, kao niti mnogi drugi, uopće nisam dvojio. Smatrao sam to svojom dužnošću. Nisam nikad bio pripadnik bilo koje političke opcije, jednostavno volim ovu predivnu zemlju i ljude koji u njoj živi. Prema zdrastvenom stanju odavno više nisam trebao biti među živima. Izuzetan trud lječnika i osoblja bio bi uzaludan da nije bilo psihološke i financijske pomoći udruge. Upravo to je pravi smisao udruge. Lijepo je znati da će kroz jedan ovakav projekt biti još onih kojima će biti omogućena pomoć” – zaključuje.

Projekt ”Ljepotom i umjetnošću” upravo je ono što govori sam naziv. Ljepota, umjetnost, život… Oslobođen svakog oblika politiziranja, bez prikrivenih asocijativnih smjernica kroz radove artista upuće je nas na ono što smo odavno trebali učiniti. Ostaviti predrasude negdje daleko u prošlosti i pružiti ruku svima onima pored nas. Za bolju, ljepšu budućnost ove zemlje. Hrvatske!

Facebook Komentari