Fuchs: Nitko u školama neće učiti djecu da je Zemlja ravna ploča

U Intervjuu tjedna gostovao je premijerov posebni savjetnik za obrazovnu reformu Radovan Fuchs. Je li postavljen kao kompromisno rješenje u političkim nagodbama između HNS-a i vladajućeg HDZ-a? Kako planira maknuti svjetonazorske bitke iz obrazovne reforme? Jesu li učitelji i profesori uopće voljni sudjelovati u još jednom pokušaju, neka su od pitanja emisije.

Bez nastavnika i učeitelja i najbolje sastavljena refoma pada, kazao je Radovan Fuchs te dodao kako ‘biti učitelj i nastavnik nije zanimanje nego poziv’. “Oni će se uključiti s entuzijazmom, ako ih se motivira i vrati im se dostojanstvo”, dodao je. Fuchs smatra kako svjetonazorska pitanja ovog trenutka treba staviti sa strane, kako ne bi ‘čekalo’ 90 posto stvari o kojima se svi slažemo. “I svjetonazorska pitanja trebaju se raspraviti, ali svima mora biti jasno na nitko u školama neće učiti djecu da je “Zemlja ravna ploča”, a Zdravstveni odgoj ostaje međupredmetni kako se ne bi dogodilo da djeca “kamionima vuku knjige u školu”, poručio je.

Točno prije godinu dana tadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić predstavio je Prijedlog akcijskoga plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koji nikad nije prihvaćen. “Donošenje tog dokumenta je došlo do apsurda, s obzirom na to koliko čekamo da se pojavi. Moja zadaća je da se čitav taj zakočeni proces pokrene i da da taj proces nadzirem. Dosta je bilo priča o tome tko je komu nadležan”, kazao je Radovan Fuchs.

Dodao je kako vjeruje će Posebno stručno povjerenstvo sljedeći tjedan potvrditi Akcijski plan te najavio prvi sastanak Ekspertne radne skupine. Još je jednom istaknuo da je mjesto savjetnika prihvatio kako bi se obrazovna reforma maknula s “mrtve točke” te da je spreman surađivati i razgovarati sa svima. Komentirao je i odnos s ministricom Blaženkom Divjak. “Razgovarali smo ja sam rekao da ću se držati zadataka koji su zacrtani u akcijskom planu koji još uvijek nemamo, ali ćemo ga imati vrlo brzo. I, naravno, koordinirati taj dio. Ona ima isto vrlo jasno predviđene zadatke i ulogu unutar akcijskog plana i same strategije”, rekao je.

Facebook Komentari