Evo što Plenković kaže o dolasku Aleksandra Vulina i reakciji Srbije na Šešeljev incident

“Važno je da vlasti u Republici Srbiji jasno osude ovo što se radi i ovo što se događa”, kazao je u subotu premijer Andrej Plenković.

“Došlo je ponovo do jednog incidenta koji je svojstven osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, koji je svojim činom ne samo oskrvnavio simbol hrvatske države već je svojim činom vrijeđao predsjednika Hrvatskog Sabora i izaslanstvo. Osude koje dolaze iz Srbije ipak su jasnije nego prve, a što je dobro.

Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svatko onaj tko dolazi u RH poštuje hrvatsku državu, a on je prije znao tijekom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurno da je to u ovom trenutku najbolje rješenje.

Mi želimo da se sutra u Jasenovcu na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora, a ću to napraviti kao predsjednik Vlade kao i prošle godine, učinit će to i predsjednik Vlade, a predsjednica je to učinila. Nema nikakve dileme o čvrstom stavu hrvatske države i svih institucija hrvatske vlasti”, kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju što ne bi bilo bolje da je i Predsjednica RH išla sutra na službenu komemoraciju, odgovorio je: “To morate pitati predsjednicu.”

Na novinarsko pitanje što napraviti da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i je li istina da inzistira na provođenju srpskih zakona po kojima Šešelj ne bi mogao ni sjediti u Skupštini, odgovorio je: “To su stvari koje Srbija mora sa sobom riješiti. Srbija ima neka prethodna pitanja koja mora riješiti, i dio te katarze u odnosu na Miloševićevo vrijeme i režim, agresivnu politiku prema Hrvatskoj i BiH, to mora riješiti sama sa sobom. To nisu teme koje Hrvatska treba rješavati. Važno je da vlasti u Republici Srbiji jasno osude ovo što se radi i ovo što se događa.”

Komentirajući jučerašnji sastanak s predsjednicom, Plenković je kazao da njene izjave od prije par dana nisu kritike.

“Razgovaralo se o nizu pitanja, o funkcioniranju svih sastavnica vlasti, a najbitnije je da smo usuglašavali prijedologe za 30 konzularnih misija i dogovorli smo 90 posto imena sukladno prijedlogu Vlade”, kazao je premijer i najavio da će se procedura završiti kada se kroz nekoliko dana ministrica Pejčinović Burić vrati iz inozemstva te da će rotacija, kako je i najavljeno, raditi tijekom ljetnih mjeseci, prenosi N1.

Vlasti Kosova protjerale jednog srbijanskog dužnosnika, poticao je mržnju i nezadovoljstvo, a Vulinu i sličnima nisu dopustile ulazak

Share This Article