Žigmanov i Jerkov: Nitko nam nakon Šešeljevih prijetnji nije ponudio zaštitu

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš i članica izaslanstva koje je napustilo Beograd nakon incidenta s osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem, opisala je za “Poligraf” Hrvatskog radija jutros detaljno taj događaj. Nada se da uskoro više nećemo pričati o Šešelju. Davor Ivo Stier iz HDZ-a komentirao je da se Srbija i dalje ne želi suočiti sa svojom prošlošću, a predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov kazao je kako mu nakon Šešeljevih prijetnji tamošnja policija nije ponudila zaštitu. Zaštita nije ponuđena ni poslanici Demokratske stranke u skupštini Srbije Aleksandri Jerkov nakon nasrtaja šešeljevaca, kada joj se čak i fizički prijetilo.

Mrak Taritaš opisala je kako su na Šešelja naišli pri samom kraju obilaska prostora skupštine Republike Srbije, u kojoj su taj dan održali niz, po njenoj ocjeni dobrih sastanaka. Na Šešelja su naišli pri samom kraju obilaska skupštine, gdje im je jedna gospođa pokazivala prostor i kipove. “Nastala je strašna gungula. Vidjela sam Šešelja koji ulazi okružen s nekoliko tjelohranitelja i vrlo glasno njegovo obraćanje. Čula sam kraj tog obraćanja, bile su psovke i apsolutno ne treba trošiti riječi na to što je rekao. Okrenula sam se kolegama i službi koja je bila uz nas, u tom trenu je netko ponovio što je (Šešelj) rekao. Rekli su nam da je srušio hrvatsku zastavu, bacio ju na pod i spriječili su ga da ju razdere. Tako su nam rekli, to nismo vidjeli, ali čuli smo da nešto pada, i jednog bahatog čovjeka. To se dogodilo negdje oko podneva. Nismo reagirali emocijom i u tom trenutku, znali smo o kome je riječ. Sjeli smo i zdravorazumski donijeli odluku da napustimo Beograd”, rekla je Mrak Taritaš.

Posebno je istaknula da su prije odlaska predstavnicima Republike Srbije dali priliku da nešto kažu. Do njih je došlo da će Vučić tek navečer ići na jednu od njihovih televizija (dao je izjavu RTS-u), ali da prije toga neće reći ništa. “Jedini odgovor dobili smo od njihove predsjednice Vlade. Dali smo im priliku da nešto kažu. Moje osobno mišljenje je da su htjeli problem staviti pod tepih, ali naravno da gospodin Šešelj nije to napravio da se o tome ne razgovara, nego da se razgovara. Imali su prilike nešto reći, ispričati se. Vučić je imao priliku, Brnabić je to učinila u jednom trenutku. Predsjednica njihove Skupštine je to probala nekako zataškati, no to nije bilo moguće. Jedino što smo mogli učiniti smo učinili”, rekla je Mrak Taritaš o odlasku delegacije iz Beograde.

Davor Ivo Stier iz HDZ-a komentirao je da bit stvari jest da se Srbija i dalje ne želi suočiti sa svojom prošlošću. “To je problem jer ako se ne suoči s tim, neće moći napraviti potrebnu katarzu”, rekao je Stier. Vidim da se puno vremena troši i kod nas na to je li delegacija trebala otići, međutim to su po meni distrakcije. Bit je da se Srbija ne želi suočiti sa svojom prošlošću i to se vidi iz reakcije Vučića. Za tango je potrebno dvoje, kad idete u normalizaciju odnosa potrebna je politička volja. Što se tiče hrvatske politike, jasno je da moramo imati otvorene kanale komunikacije sa svim susjedima, pa tako i sa Srbijom. Ali moramo znati i što očekujemo. Ono što se događa danas u Srbiji je izgradnja jedne neliberalne demokratizacije, koncentracija moći u rukama jednog čovjeka. To sasvim sigurno nije recept za europeizaciju tog društva. U našem interesu je da dođe do te europeizacije, jer će to omogućiti jednu novu arhitekturu mira”, rekao je Stier.

Tomislav Žigmanov koji je osobno doživio Šešeljeve napade (Šešelj je rekao kako je spreman ponoviti svoje zločine i to baš protiv njega) kaže kako zaštitu srpske policije nakon Šešeljevih prijetnji nije dobio. “Mene nitko nije ni kontaktirao od predstavnika vlasti niti je bilo javne osude takvog čina koji je više nego prijeporna. Niti sam objekt zaštite niti sam čuo riječi osude niti je itko išta poduzeo. Trebate znati da nismo u pitanju samo ja i moja osobna sigurnost, nego je to i poruka hrvatskoj zajednici, i ako se meni takva jeziva i monstruozna poruka uputi, to unosi nespokoj i strah među građane hrvatske nacionalnosti ovdje, gdje je zločina bilo i gdje su Hrvati u manjini”, rekao je Žigmanov.

Poslanica Demokratske stranke u skupštini Srbije Aleksandra Jerkov također nije dobila nikakvu reakciju ni zaštitu nakon što je bila izložena nasrtajima kolega parlamentaraca nakon što je prije tri dana postavila dva pitanja – kada će Šešelju biti oduzet mandat s obzirom na to da je pravomoćno osuđen za ratne zločine, dok je drugo pitanje bilo upućeno predsjednici Narodne skupštine. Pitala ju je što namjeravaju učiniti povodom prijetnji kolegi Žigmanovu.

“Dočekale su me salve uvreda, važno je reći – u podjednakoj mjeri i sa strane Srpske napredne stranke i Srpske demokratske stranke”, rekla je. Na te prijetnje, neke i fizičke, nije – kaže – reagirala. “Nitko nije reagirao, oni su me opkolili u skupštini, sjeli oko mene, govorili mi da mogu polomiti njušku, da se pripazim… To je sve prošlo apsolutno bez ikakve reakcije bilo koga u Narodnoj skupštini. Upitana za taj događaj, predsjednica Skupštine je rekla da nije bila u tamo i da nije vidjela događaj. Bez osude je prošla i najava mitinga u Hrtkovcima, gdje je prije 26 godina Šešelj održao govor zbog kojega je na kraju i osuđen za ratni zločin. Nitko nije reagirao. Ako država ne zaštiti građane hrvatske nacionalnosti, to ćemo učiniti mi, otići ćemo tamo i sami ih zaštititi”, rekla je Jerkov, zaključivši kako su oni koji vode državu danas, Šešelja podržavali i devedesetih kada je činio ratne zločine, a podržavaju ga i sada.

Žigmanov je komentirajući najavljeni miting u Hrtkovcima rekao kako on pokazuje da se u Srbiji ide u suprotnom smjeru od izgradnje europskog pluralnog demokratskog društva.

Facebook Komentari