VIDEO Vrdoljak o optužnici: Nikada nisam prijetio, Perharić je pristao na gubitak za hrvatske tvrtke i kršio međunarodni ugovor sa Slovenijom

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbacio je optužbe Hrvoja Perharića, člana Uprave NE Krško, rekavši da se radi o lažnoj prijavi, što će dokazati u redovnom postupku pred nadležnim institucijama, jer su demokratske institucije temelj demokracije.

„Nikada nikome nisam prijetio, nikad ne koristim takav rječnik i nikad djecu i obitelj ne stavljam u takav kontekst, jer su i za mene osobno najveća dragocjenost. Sve što iz ovoga želim je da izađe istina, do posljednjeg detalja“, rekao je Vrdoljak.
Međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i Slovenije, članak 9. koji jasno govori da izvođači radova podjednako moraju biti zastupljeni sa obje strane i isječak iz prezentacije Hrvoja Perharića iz ljeta 2015. godine na međudržavnoj konferenciji organiziranoj u Krškom, pokazuju da je udio izvođača Republike Hrvatske tek 23 posto, a udio izvođača Republike Slovenije 63 posto.

„Republika Hrvatska je, zbog nepoštivanja međunarodnog ugovora i Hrvoja Perharića, prema procjenama izgubila oko 2 milijarde kuna, što je trećina proračuna glavnog grada Hrvatske. To su stotine radnih mjesta! I tada sam želio, i to ne prvi put, zaštiti hrvatske nacionalne interese, hrvatska radna mjesta, hrvatske poduzetnike i hrvatske tvrtke, pokušavajući izboriti se na mjestu gdje imamo međudržavni ugovor, da ljudi dobiju posao, plaće i da doprinose razvoju gospodarstva i BDP-a“, naglasio je Vrdoljak.

Radi se o lažnom iskazu čovjeka kojeg je, kaže Vrdoljak, pozvao na odgovornost.

„U trenutku kada sam ga pozvao na odgovornost Perharić se odlučio dati lažni iskaz, da me se osobno diskreditira i da na taj način zadrži svoju poziciju i da nastavi kontinuirano brinuti o slovenskim radnim mjestima, o plaćama, o poduzetnicima, iako ne poštuje međudržavni ugovor. Upozorio sam da se godinama ne vodi briga o nacionalnim interesima i hrvatskim radnim mjestima“, rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je pozvao sve nadležne institucije da istraže štite li se nacionalni interesi kada je u pitanju NE Krško.
„Ne skrivam se, već pozivam medije, državne institucije, politiku da do zadnjeg detalja istraže ispunjavanje međunarodnog ugovora i utvrde jesam li kako tvrdim štitio nacionalne interese i mjeri li se šteta za Hrvatsku u milijardama kuna, otkako je u zadnjih 14 godina Hrvoje Perharić u NE Krško. Tada će svima biti jasno da prošlogodišnji ulazak u Vladu nije bio prvi put da sam hrvatske interese stavio ispred svojih osobnih interesa ili ispred stranačkih interesa i interesa Hrvatske“, zaključio je Vrdoljak.

Komentirao na fb-u

Protiv Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatske narodne stranke, koalicijskog partnera u Vladi RH, potvrđena je optužnica zbog navodnih prijetnji Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK). Tu informaciju potvrdili su Jutarnjem u četvrtak u Državnom odvjetništvu.

Perharić nije bio, čini se, raspoložen za razgovor s novinarima jer nam je u četvrtak kad smo ga dobili na mobitel ponavljao da “ne čuje” i da mu “linija prekida”, a u konačnici je prekinuo vezu. Predsjednik HNS-a Vrdoljak u petak bi na tu temu trebao održati tiskovnu konferenciju, a u međuvremenu je na Facebooku kratko prokomentirao situaciju u kojoj se našao.

– Kao ministar gospodarstva, štiteći interese Republike Hrvatske, tražio sam odgovornost hrvatskog člana Uprave Krškog Hrvoja Perharića zbog nepoštivanja državnog ugovora na hrvatsku štetu. Prema mojim informacijama, na preporuku slovenskih odvjetnika i slovenskog člana Uprave, predloženo je podizanje lažne kaznene prijave. Prijava se temelji isključivo na lažnom iskazu Hrvoja Perharića s ciljem očuvanja isključivo slovenskog interesa. Zbog ponašanja slovenske strane, uz podršku Hrvoja Perharića, Hrvatska gubi stotine radnih mjesta. Sutra ću ujutro iznijeti detalje na izvanrednoj konferenciji za medije, napisao je Vrdoljak na Facebooku.

Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka, evo što on kaže

Facebook Komentari