Kovač drži da je žalosno što Šešelj vodi vanjsku politiku Srbije, evo što kaže o rekonstrukciji Vlade i HDZ-a

Bivši ministar vanjskih poslova, međunarodni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Miro Kovač u Novom danu komentirao je aktualne političke događaje.

Što Šešeljev incident u Beogradu i odluka da hrvatska delegacija prekine posjet znače za odnose Hrvatske i Srbije?

To je problem Srbije i žalosno je za Srbiju da joj osuđenik za zločine protiv čovječnosti vodi vanjsku politiku. Srbija se time mora ozbiljno pozabaviti jer je to jako loše za njih. Bilo bi dobro da se Srbija pozabavi fenomenom Šešelj.

Kako komentirate činjenicu da je Šešelj još uvijek zastupnik u Skupštini, iako je osuđen na Haškom sudu?

Srbija ima zakon o izboru zastupnika u Narodnu skupštinu i tamo piše da narodnom zastupniku prestaje mandat ako je osuđen za vrijeme obnašanja mandata na zatvorsku kaznu dužu od 6 mjeseci. Šešelj je osuđen na kaznu od 10 godina zatvora koju je već izdržao jer je dugo bio u pritvoru i bilo bi logično da vlasti postupe po tome i da izgubi mandat.

I visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini je podsjetila da je i ona imala problema tijekom prošlogodišnjeg posjeta, što takvi incidenti znače za ugled Srbije?

Srbija se odlučila za ulazak u EU i na tom putu mora ispuniti određene jasne kriterije. Na Srbiji je da ih ispuni ili ne ispuni. Za njih je posebno važno poglavlje 23 o temeljnim pravima i pravosuđu, a tu spada i Šešeljev slučaj. Srbija mora brinuti o sebi i svome ‘dvorištu’ i društvu.

Kako komentirate reakcije na Šešeljev incident državnog vrha Srbije, s obzirom da se on dogodio tijekom povijesnog, prvog, posjeta predsjednika Sabora RH Srbiji?

Ne shvaćam zašto predsjednik Vučić ima potrebu relativizirati incident i fenomen Vojislava Šešelja u Srbiji. Pozitivno je da su se vlasti u Srbiji odlučile za suradnju i put prema EU, ali opsesiju da stalno gledaju u susjedno dvorište ne razumijem.

Jesu li vam neobične okolnosti da ne postoji snimka incidenta?

Ne ulazim u to kako se incident zbio kao ni na priopćenje Srpske radikalne stranke. Znam da je Šešelj huškao protiv Žigmanova, predstavnika hrvatske manjine u Skupštini, i da je najavio prosvjed u Hrtkovcima gdje su Hrvati protjerani. Nisu mi važni detalji incidenta. Činjenica je da je žalosno da Srbiji vanjsku politiku vodi čovjek koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti.

Kakvi su odnosi Hrvatske i Srbije nakon incidenta u Skupštini?

Očekujem da se Srbija maksimalno potrudi oko Hrvata u Srbiji koje treba zaštititi. Oni imaju pravo na zajamčeni mandat u Narodnoj skupštini i iako imamo potpisan sporazum, taj mandat još nemaju. Moramo postići ono što su postigli Francuzi i Nijemci i napraviti iskorak. Srbija se mora suočiti s onime što se dogodilo u ratu protiv Hrvatske.

Ni ovog vikenda nema jedinstvene kolone u Jasenovcu, kako to komentirate?

Bilo bi puno bolje da imamo jedinstvenu kolonu i komemoraciju koja bi obuhvatila i predstavnike žrtava i predstavnike države. To ove godine neće biti i nije slučaj. Najvažnije je da u Hrvatskoj postoji svijest o tome što se dogodilo u 2. svjetskom ratu i u Jasenovcu i da najviši predstavnici Hrvatske na dostojanstven način iskažu poštovanje prema žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Govori se o rekonstrukciji Vlade i HDZ-a. Bojite li se da ćete ostati bez funkcije međunarodnog tajnika HDZ-a?

Ponosan sam da sam kod glasovanju o Istanbulskoj konvenciji imao stav koji je ranije bio poznat stranci i koji sam argumentirao. To je doprinos jačanju unutarstranačke demokracije. U HDZ-u nakog glasovanja nije bilo turbulencija, a rečeno je da neće biti sankcija. Glasovanje po savjesti dogodilo se prvi put, a uvijek postoji prvi put. U zemljama zrelije demokracije postoji stečevina glasovanja po savjesti. To je novo iskustvo u hrvatskoj politici i HDZ-u i sretan sam što sam u tome mogao sudjelovati… Ne bavim se medijskim spekulacijama o rekonstrukciji Vlade i time da bih mogao ostati bez funkcije međunarodnog tajnika.

Facebook Komentari