Država Izrael proslavlja sedamdeset godina svoje neovisnosti aeromitingom diljem zemlje

Proslava Dana neovisnosti u Državi Izrael
Cjelodnevnim aeromitingom u više izraelskih gradova počelo je obilježavanje 70. obljetnice neovisnosti Države Izrael.
Deseci borbenih zrakoplova i helikoptera preletjeli su rezidenciju predsjednika Reuvena “Ruvi” Rivlina u Jeruzalemu, a tijekom trajanja aeromitinga proparali su nebo nebo nad stotinjak mjesta.

Proslava uključuje akrobatski aeromiting uz obalu gdje će se prikazati i moć ratne mornarice Države Izrael.

Proslava uključuje akrobatski aeromiting uz obalu gdje će se prikazati i moć ratne mornarice Države Izrael.
Prvi put su u programu sudjelovati borbeni zrakoplovi drugih država – Republike Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Grčke, Italije i Republike Poljske, prenosi britanska novinska agencija Reuters.
Većina Izraelaca je Dan neovisnosti proslavila tradicionalno, uz roštilj, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine znan i kao Izraelski rat za neovisnost, u kojem se Država Izrael obranila od agresorskih armija Egipta, Sirije, Transjordanije, Libanona, Iraka, Saudijske Arabije i Palestine te neregularnih paravojnih formacija, također agresorskih jedinica Džihadističke armije i Arapske vojske oslobođenja i stranih dragovoljaca iz Muslimanskog bratstva, Jemena, Pakistana i Sudana koje su svi zajedno napali Državu Izrael, a izraelska apsolutna vojna pobjeda u tom Izraelcima nametnutom agresorkom ratu protiv njihove zemlje izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Glavna svečanost održana je na brdu Herzl u Jeruzalemu, gdje je premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu hvalio moć vojske Države Izrael.
“Neovisnost znači da ste se spremni sami braniti… Pozdravljam vas!” rekao je izraelski premijer okupljenim vojnicima.
Država Izrael je osnovana 14. svibnja 1948. godine, no Dan neovisnosti slavi prema hebrejskom kalendaru, odnosno 18. travnja prema zapadnjačkom računanju vremena.
David Ben Gurion, osnivač Države Izrael i njegov prvi premijer, pročitao je deklaraciju o neovisnosti 14. svibnja 1948. godine u Tel Avivu.
Sreća za Židove bila je katastrofa za Palestince. Oko 700.000 ih je ili pobjeglo ili je zbog terorističkih djelovanja protjerano iz nove države. Do danas je taj broj narastao na više od pet milijuna izbjeglica i njihovih potomaka.
Razlog tome je Arapsko-izraelski rat 1948. godine znan i kao Izraelski rat za neovisnost, u kojem se Država Izrael obranila od agresorskih armija Egipta, Sirije, Transjordanije, Libanona, Iraka, Saudijske Arabije i Palestine te neregularnih paravojnih formacija, također agresorskih jedinica Džihadističke armije i Arapske vojske oslobođenja i stranih dragovoljaca iz Muslimanskog bratstva, Jemena, Pakistana i Sudana koje su svi zajedno napali Državu Izrael, a izraelska apsolutna vojna pobjeda u tom Izraelcima nametnutom agresorkom ratu protiv njihove zemlje izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska. Mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca zamrznuti su od 2014. godine.

David Ben Gurion, osnivač Države Izrael i njegov prvi premijer, pročitao je deklaraciju o neovisnosti 14. svibnja 1948. godine u Tel Avivu.

Palestinci i dalje ustraju u svom pravu na povratak na izraelski teritorij, što Država Izrael odlučno odbija smatrajući kako bi to značilo uništenje židovske države. Broj Židova i Arapa koji žive na području povijesne Palestine između Sredozemlja i rijeke Jordana otprilike je jednak i iznosi oko 6,5 milijuna.
Država Izrael Zapadnu obalu Jordana drži pod svojom upravom više od pedeset godina i danas ondje živi gotovo 600.000 židovskih doseljenika.

Glavna svečanost održana je na brdu Herzl u Jeruzalemu, gdje je premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu hvalio moć vojske Države Izrael.
“Neovisnost znači da ste se spremni sami braniti… Pozdravljam vas!” rekao je izraelski premijer okupljenim vojnicima.

Višestruki pokušaji da se rasplete izraelsko-palestinski sukob dosad nisu dali rezultate. Problem kompliciraju i podjele među Palestincima. U posljednjem desetljeću Država Izrael je triput ratovala s radikalnim proiranskim terorističkim Hamasom koji kontrolira Pojas Gaze.
U izraelsko-arapskom sukobu živote je dosad izgubilo 23,5 tisuća izraelskih vojnika i civila. Šest bliskoistočnih ratova vodilo se od 1948. godine, a dvije palestinske intifade, ustanci, odnijele su i tisuće palestinskih života. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)
Facebook Komentari