Najnovije

Zapela istraga o napadu kemijskim oružjem u Siriji. Pucano na međunarodne kemijske stručnjake OPCW-a

Istraga o kemijskom napadu u Sirijskoj Arapskoj Republici se našla na mrtvoj točki, a tim međunarodnih stručnjaka nije mogao stići do mjesta napada u gradu Doumi iz sigurnosnih razloga nakon što je na njih pucano pa su bili prisiljeni se povući.

Nakon tih nedavnih napada toksičnim plinovima u kojima je smrtno stradalo najmanje između šezdeset i stotinu osoba, među kojima i mnogo maledjece u Doumi, 7. travnja ove godine, Washington, London i Pariz su pokrenuli napade na položaje sirijskih vlasti što je dovelo do vrhunca diplomatskih napetosti.

Ulicama grada Doume sada paroliraju ruska vojna policija i vojne snage Sirijske Arapske Republike koje očito ne mogu ili namjerno ne žele sprječiti pucanje na međunarodne stručnjake – pripadnike OPCW-a

Režim sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada je opovrgao svaku vezi s tim napadima, a istraga kojom bi se trebao provjeriti taj napad je neizvjesna.

Broj mrtvih u napadu za koji se smatra da je kemijski u Doumi mogao bi rasti “iznad 100”, rekao je Savez organizacija za medicinsku skrb i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM)

Na traženje al-Assadovog režima, tim Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) stigao je u subotu u Damask, ali do sada nije uspio od tamo krenuti na mjesto napada.

Sirijski režim i njegov ruski saveznik navode sigurnosne razloge, a Zapadnjaci ih optužuju da žele onemogućiti istragu.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth D. Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”.

Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Doumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su se bili prisiljeni povući. “Ekipa se vratila u Damask”, naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Üzümcü u svom službenom priopćenju, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Ne znamo kada će stručnjaci moći otići u Doumu”, dodao je i precizirao da će oni krenuti nakon zelenog svjetla UN-ove sigurnosne agencije, jaclja francuska novinska agencija AFP.

Inspektori OPCW-a prošlog su tjedna otputovali u Sirijsku Arapsku Republiku kako bi analizirali mjesto kemijskog napada u Doumi, koja je sada pod kontrolom sirijskih vladinih snaga i ruske vojne policije, a nakon što su se iz nje povukli pobunjenici.

Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Doumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su se bili prisiljeni povući. “Ekipa se vratila u Damask”, naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Üzümcü

Službeni Washington je u ponedjeljak optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima priječi prilaz mjestima u Sirijskoj Arapskoj Republici gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth D. Ward na sastanku OPCW-a u Den Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu”.

Ulicama grada Doume sada paroliraju ruska vojna policija i vojne snage Sirijske Arapske Republike koje očito ne mogu ili namjerno ne žele sprječiti pucanje na međunarodne stručnjake, pripadnike OPCW-a.

Nakon tih nedavnih napada toksičnim plinovima u kojima je smrtno stradalo najmanje između šezdeset i stotinu osoba, među kojima i mnogo male djece u Doumi, 7. travnja ove godine, Washington, London i Pariz su pokrenuli napade na položaje sirijskih vlasti što je dovelo do vrhunca diplomatskih napetosti.

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Međunarodne napetosti ne slabe nakon odgovora napadima koje su izvele vojno-pomorske snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike na vojne položaje sirijskog režima Bashara Hafeza al-Assada, a nakon kemijskog napada 7. travnja u pobunjeničkom gradu Doumi, blizu Damaska. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari