Stepanović: Šešelj je dio političkog sustava u Srbiji, a paradoksalno je da bi sam trebao istraživati incident s hrvatskom delegacijom

Nakon incidenta u Beogradu prema hrvatskom izaslanstvu koje je stiglo u posjet Srbiji. Stigle su i prve reakcije. Hrvatski politički dužnosnici jednoglasni su u osudi ovog neciviliziranog čina ratnog zločinca Šešelja. I Srbijanska strana izražava žaljenje. Kakve su reakcije dan poslije u Beogradu pitali smo Igora Rotima koji se nalazi u Beogradu.

Reakcija premijerke Ane Brnabić bila je prilično oštra i konkretna, reakcija predsjednica skupštine već je bila realtivizirana jer je govorila o incidentima, a što se tiče reakcije predsjednika Aleksandra Vučića tu možemo postaviti pitanje je li to osuda ili formalna osuda, jer nakon što je osudio događanja – da Srbiji to nije trebalo i da se ne može tako odnositi prema RH pa ni prema jednoj drugoj zastavi suverene države, krenuo je u jedan oštar napad prema Hrvatskoj, što je sličilo na sve samo ne na osudu ili ispriku. Indikativno je da je izostala osuda predsjednika Vučića i prije tjedan dana kada je Šešelj zaprijetio da će nastaviti s zločinama i da će mu prvi biti Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskomparlamentu i zastupnik Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Je li ta šutnja, prešutno odobravanje takve politike, Nemanja Stepanović iz Fonda za humanitarno pravo rekao je da je šutnja predsjednika Vučića i političkog vrha počela odmah nakon presude Šešelju. Nitko nije ništa komentirao iako kad je bila provustupanjska oslobađajuća presudu, tada je, tada premijer Aleksandar Vučić rekao, da je ponosan što je Srbija pomogla Šešelju i da je ponosan na ishod tog suđenja.

Stepanović je istaknuo da je Šešelj zakazao novo okupljanje u Hrkovcima 6. svibnja, na godišnjicu govora kada je pozivao na protjerivanje Hrvata, te dodao da država mora hitno reagirati.

Šešelj dio je političkog sustava Srbije i član odbora za nadzor službi sigurnosti – To je jedna paradoksalna situacija, rekao je Stepanović. Čovjek koji je ugrožavao sigurnost ljudi sada je član tog odbor za kontrolu službi sigurnosti. Imamo situaciju svojevrsnog pakta o nenapadanju između Šešelja i Vučića. Kad je Šešelj došao iz Haga svi su mislili da će udariti na svoje bivše suborce koji su se od njega odmetnuli, ali to se nije dogodilo. Pratite li izjave vidjet ćete da oni jedan drugog ne diraju i nazvao bi ovo situacijom po onoj poslovici: Što trijezan misli, pijan govori, rekao je Stepanović.

Facebook Komentari