Predsjednica RH: Šešeljev incident je narušio odnose sa Srbijom

Treći dan boravka u Šibensko-kninskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obilazi otoke šibenskog arhipelaga, Žirje, Prvić i Murter.

Predsjednica je komentirala incident koji je u srpskoj Skupštini jučer izazvao ratni zločinac Vojislav Šešelj gazeći hrvatsku zastavu, a zbog kojeg se delegacija Sabora RH vratila iz Beograda isti dan kad je posjet i započela.

Grabar-Kitarović kaže kako Srbija sada mora utvrditi je li Šešelj zaista učinio to što kaže da jest. U slučaju da se utvrdi kako je zaista gazio zastavu RH, hrvatska predsjednica kaže kako bi trebao biti adekvatno i kažnjen. A kazna za takva djela u Srbiji je tri mjeseca zatvora ili novčana kazna. Jučerašnji incident narušio je odnose Hrvatske i Srbije, kaže predsjednica, ali se nada kako to neće izazvati dodatno verbalno nasilje, te da neće biti drugih posljedica.

Predsjednica je poručila i kako ne zna tko je sprskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da je tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj zapaljena srpska zastava, ali da to nije istina i kako to može potvrditi i Veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj.
Dotaknula se i jutrošnjeg sastanka s obiteljima vatrogasaca poginulih na Kornatu, ali nije željela otkriti o čemu je razgovarla s njima. Kaže kako ne želi iznevjeriti njihovo povjerenje te kako joj je žao što se država nije ispričala zbog boli koju su proživjeli. Predsjednica se nada kako će se otkriti prava istina o stradanju vatrogasaca.
Rekla je i kako smatra da bi državni službenici trebali izlaziti na teren kako bi vidjeli kako stvari na terenu funkcioniraju umjesto da se bave “apstraktnim poslom”.
Predsjednica je tijeko obilaska otoka rekla i kako se nada da će zapadni dio otoka Žirje dobiti struju do kraja ove godine.
Nakon obilaska otoka predsjednica će se u Tribunju sastati s ribarima.

Ranije danas predsjednica je u Šibeniku izjavila kako se dosad pokazalo da su najveći problemi županija koje je dosad obišla odlazak stanovništa i raspolaganje državnom imovinom, prenosi N1.

Facebook Komentari