Američki predsjednik Donald John Trump i japanski premijer Shinzō Abe: Pritisak na DNR Koreju će se nastaviti dok oni ne odustanu od nuklearnog oružja

Japanski premijer Shinzō Abe i američki predsjednik Donald John Trump sa suprugama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump izjavio je da će kampanja maksimalnog pritiska na sjevernu DNR Koreju biti nastavljena sve dok Pyongyang ne odustane od nuklearnog oružja.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzōm Abeom na Floridi, Donald John Trump je rekao: „Moramo okončati nuklearno oružje, idealno u svim dijelovima svijeta”.

Američki predsjednik Donald John Trump je izrazio nadu da će planirani susret sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-Unom na kojem će se razgovarati o denuklearizaciji biti uspješan, a u suprotnom će ga napustiti.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzōm Abeom na Floridi, Donald John Trump je rekao: „Moramo okončati nuklearno oružje, idealno u svim dijelovima svijeta”.

„Ako ne mislimo da će biti uspješno…nećemo to imati”, rekao je Donald John Trump, dodavši da će sastanak, ne bude li plodonosan napustiti, uz dužno poštovanje.

Američki predsjednik, koji je ugostio japanskog premijera i njegovu suprugu u svom resortu na Floridi, rekao je također da su u tijeku pregovori oko oslobađanja troje Amerikanaca koji se nalaze u sjevernokorejskom zatvoru.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump planira se sastati sa predsjednikom DNR Koreje, Kim Jong-unom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom lipnja ove godine, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje (Republika Koreja i DNR Koreja) su i dalje u ratu. Korejski rat 1950. – 1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije finaliziran.

Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države očekuju kako će dobiti konkretna obećanja od sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una vezano za zaustavljanje nuklearnog programa DNR Koreje .

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje (Republika Koreja i DNR Koreja) su i dalje u ratu. Korejski rat 1950. – 1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije do kraja finaliziran. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article