Ne kritizira Vladu samo Predsjednica RH, sad i šef HGK Burilović zbog poslovne klime, iseljavanja i ostalog: Situacija ide na bolje, ali presporo

„Treći puta organiziramo ovu konferenciju i ponavljamo – situacija se mijenja na bolje, ali presporo. U protekloj smo godini očekivali puno na području reformi. Na žalost veći dio najavljenih stopiran je, ili usporen, ponajviše radi krize Agrokora. Nekada do potrebnih promjena nije došlo i iz manje objektivnih okolnosti. Na rješavanju krize možemo čestitati. Nositelji hrvatskoga gospodarstva nisu pali na koljena. Ipak, slučaj je zorno pokazao nemogućnost javne uprave za provođenje više reformi i strateških aktivnosti istovremeno. Zato, s ovog mjesta, moramo pozdraviti i dati snažnu podršku Vladi u provedbi reforme javne uprave“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju konferencije Republika Hrvatska – kako do bolje poslovne klime.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman kazala je kako je Vlada u svom radu usmjerena na jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje ekonomskih neravnoteža. „Provedba strukturnih reformi je pokrenuta i nastavit će se i ove godine. Kritike shvaćamo ozbiljno i na tom tragu dalje radimo. Kretanja u prva tri mjeseca ove godine pokazuju nastavak pozitivnih gospodarskih trendova. Industrijska proizvodnja raste, prerađivačka industrija također, a ono što smatram osobito bitnim je brži rast prerađivačke industrije jer to pokazuje da iskorištava prednosti jedinstvenog europskog tržišta“, istaknula je Mikuš Žigman, dodavši kako Vlada u partnerstvu s poduzetnicima određuje mjere rasterećenja poslovanja.

Istraživanje o preprekama u poslovanju koje je HGK provela među poduzetnicima pokazalo je da su pravna nesigurnost, visina poreznih obaveza te administrativni troškovi poslovanja i dalje glavni uteg u njihovom svakodnevnom poslovanju. Muče ih i učestale promjene zakona, dugotrajnost sudskih postupaka te nejednako tumačenje poreznih propisa. Sve veći problem našeg gospodarstva postaje i iseljavanje radne snage, odnosno neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Uspoređujući poslovnu klimu 2017. s onom 2016., 53 posto anketiranih poduzetnika smatra da je ostala nepromijenjena, 31 posto smatra da je pogoršana, dok 16 posto anketiranih smatra da je došlo do poboljšanja. Ono što svakako zabrinjava jest činjenica da tek 1 posto ispitanika poslovnu i investicijsku klimu u zemlji vidi kao poticajnu, dok ih čak 76 posto smatra da je ona nepoticajna. Generalna je percepcija poduzetnika da je u svim područjima došlo je do povećanja prepreka u poslovanju, a blagi napredak vide u smanjenju poreznih obveza i radnom zakonodavstvu.

U poslovanju im najviše pomaže sveobuhvatna digitalizacija odnosa B2G (Business-to-Government) i administrativnih postupaka, zatim dobivanje pravovremenih informacije o određenom sektoru, promjenama propisa te mogućnostima financiranja, a veliku važnost pridaju i mogućnosti lobiranja kod zakonodavaca na nacionalnoj i međunarodnoj razini kroz strukovna udruženja. Upravo na ta područja je i HGK fokusirala svoje djelovanje kako bi gospodarstvenicima maksimalno olakšala život.

Na panelu pod naslovom Kako do bolje poslovne klime sudjelovali su Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Zrinušić, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Vanja Burul, član Uprave Končara D&ST, Goran Grotić, predsjednik Uprave tvrtke ACG Lukaps i Zvonimir Viduka, direktor Altproa

„Cilj porezne uprave nije zatvoriti se unutar četiri zida, već u suradnji s drugim dionicima preventivno rješavati probleme“, izjavio je Zrinušić, dodavši da se bagatelna kršenja pravila neće kažnjavati nego će se poduzetnike prvo pozvati da otklone nepravilnosti.

„Mi veliku većinu naših poslova radimo na tržištu SAD-a i tamo je sve puno jednostavnije, nema toliko posvećenosti nebitnim birokratskim detaljima. To nas najviše smeta, te sitnice, jer nam nepotrebno troše vrijeme“, rekao je Abrus, a Mikuš Žigman je odgovorila kako Vlada radi na otklanjanju takvih prepreka i čisti propise od nepotrebnih zahtjeva.
Viduka je istaknuo kako je Altpro u izvoz krenuo uz pomoć HGK te da je zadnjih godina gospodarska diplomacija napredovala. „Promjena ima, ali su prespore. Ako ministri osobno moraju rješavati probleme poduzetnike onda je to znak da sustav ne funkcionira na nižim razinama. Propuštenu priliku za posao se ne može vratiti. U Komori potrebne papirologiju dobijete u jedan dan, dakle, onaj tko radi radi dobro već godinama“, naglasio je Viduka.

Grotić se osvrnuo na problem radne snage kazavši kako su oni prepoznali taj problem na vrijeme i podigli plaće. „Naša županije će trebati 600 novih radnika uskoro, a ja ne znam gdje ćemo ih naći“, kazao je Grotić. Burul je također podijelio iskustva oko odlaska kvalificiranih radnika na zapadna tržišta i osvrnuo se na izvozna iskustva Končara. „Mi smo većinom okrenuti sami sebi, već znamo što trebamo odraditi prema institucijama i ne očekujemo preveliku pomoć od nikoga, ali ipak nastojimo iskoristiti olakšice i EU fondove koji se nude“, zaključio je Burul.

Predsjednica RH odgovara na kritike: Ja moram biti glas naroda…demografija je glavno pitanje koje mi građani postavljaju

Facebook Komentari