Jandroković, Pupovac, Mrak Taritaš i ostali u povlačenju iz Beograda, šef Sabora priča o crti, šefica srbijanskog parlamenta o relativnosti

Hrvatska delegacija napustila je u srijedu poslijepodne Beograd prekinuvši tako jutros započeti službeni posjet Srbiji, a nakon što je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsku delegaciju, u Skupštini Srbije.

‘Šešeljev je incident bio crta preko koje nije mogao prijeći’, kazao je Gordan Jandroković prilikom odlaska hrvatske delegacije iz Beograda u srijedu oko 15 sati, javlja N1.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković čuli su se nakon incidenta i dogovorili da se cijela delegacija vrati u Hrvatsku.

‘Najoštrije se osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čovjeka republike Hrvatske’, potvrdila je za N1 glasnogovornica hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

‘Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet’, priopćeno je potom i iz Hrvatskoga Sabora. ​

Čin Vojislava Šešelja osudila je i predsjednica Narodne skupštine, ali i relativizirala značaj incidenta.

“Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja.

Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva.

Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se događaju ovdje u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu odlučnost Republike Srbije da gradi i unaprjeđuje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, radi budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji”, piše u priopćenju predsjednice Skupštine.

Nakon Šešeljeva incidenta delegacija se vraća u Hrvatsku

Facebook Komentari