Glunčić o Fuchsu: Sjeli smo već dva-tri puta. Pričali smo o mojim vizijama. Prilično je otvoren

U prvom televizijskom intervjuu nakon neuspjelog natječaja za čelno mjesto Ekspertne radne skupine, Matko Glunčić objašnjava zašto se usprotivio provedbi eksperimentalne obrazovne reforme.

Dobili ste etiketu osobe koja je protiv reforme.

Nisam protiv reforme. Prijavio sam se na pisanje kurikula za fiziku, za gimnaziju… Potošio sam jako puno vremena u zadnje 4 godine na reformu. Bilo bi apsurdno da sam protiv nje.

Zašto ste se suprotstavili?

Nisam se suprotstavio. To je krivo interpretirano. Rekao sam da sam za to da se škola prijavi za eksperimentalnu. Roditelji su pitali ima li otvorenih pitanja i rekao sam koja su.

Koja su to?

Po meni je to metodologija pisnaja kurikula. U cijeloj Europi je napušteno da se piše preko ishoda učenja. Treba se vratiti sadržaj, da imamo moderan europski kurikul. Pročitao sam sve europske kurikule, i oni se baziraju na ishodima učenja i sadržaju. Takav kurikul bi bio najbolji za Hrcatsku i to je bila jedna od ključnih stvari koje sam iskazao. Druge stvari su se počele pomalo ispravljati. bitne stvari koje sam kao voditelj ERS-a planirao popraviti, ostale su. Moramo uvesti i kontrolu kurikula, da kroz eksperimentalnu provedbu naučimo. Imamo puno podataka koje ne koristimo. Državnu maturu, e-matice, e-dnevnik, rezultate testova… Te rezultate bi trebalo iskoristiti da vidimo što nije dobro u kurikulu. Nije kurikul najbitnija stvar u školstvu, najbitnija stvar su učitelji. Treba naći najbolje profesore i vidjeti na koji način oni uspiju zainteresirati djecu za gradivo. Zalažem se i za smanjenje gradiva.

Zašto se ovakva argumentacija nije vodila konstruktivnije unutar Ministarstva?

Uvijek sam pokušao vratiti priču na stručni nivo. Ne zanima me ideologija, zanima me stručno, kako će djeca bolje učiti u školi. Često je naše znanje faktografsko, to treba transformirati u nešto što će učenicima biti zanimljivo. To treba transformirati u problematsko znanje.

Jeste li imali prilike iznijeti ideje u Ministarstvu?

Od početka sam bio državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje, nisam imao mnogo upliva na odgoj i obrazovanje. Dok se nije pojavio poziv na ERS. Onda sam uvidio da je moja dužnost da nešto napravim.

Niste imali formalne uvjete?

Ne mogu se složiti. Priložio sam svoju dokumentaciju i to trebaju pravnici riješiti.

Niste vodili projektni tim?

Jesam. Nakon administrativne provjere tražili su dokument koji sam poslao.

Ne zanima vas ideologija, ali oko vas se formiraju interesne skupine, podržao vas je Hrast.

Ja sam se preko medija ogradio od toga. Uvijek se zalijepe različiti ljudi. Ja ne nastupam s političke pozicije. Nisam član Hrasta, možda su me iz političkog oportunizma podržali. Mi nemamo nikakv presjek.

Gdje biste se svjetonazorski smjestili?

Uf. Teško mi je to reći. Kurikul bi morao biti rezultat zajedničkog nastojanja različitih struja. Ne možete s bilo koje pozicije nametnuti obrazovanje djeci, mora postojati kompromis.

Roditeljski svjetonazor i filozofska uvjerenja, trebaju li imati mjesta u odlučivanju o tome što će se učiti?

Oko toga se lome koplja, kako to provesti. Može li roditelj kontrolirati što će se učiti u školi. Trebao bi imati određena prava, ali to je kompleksno pitanje i ne mogu ovako brzo odgovoriti na njega.

Puno ste polemizirali s Borisom Jokićem. Kaže da niste pedagoški dobro potkovani.

Mogu navesti deset stvari koje dokazuju da jesam. Preko 15 godina radim na fakultetu, više od pola mojih predmeta se tiču nastavnika, podučavam buduće profesore, detaljno pratim čime se bave.

Zašto je tako strogo reagirao onda?

Ne znam, nije mi jasno. Pisao sam kurikul za izborni program astronomije, pisao sam dva članka o tome kako bolje shvatiti termodinamiku u nastavi… Kvalificiran sam da se bavim odgojem i obrazovanjem.

U kojem smjeru će ići ERS? Nakon što se prijavili, ukinuto je radno mjesto.

Bolje da stvar ide nego da stoji. Nema potrebe zaustavljati procese, pitanja su bitnija od mene, Matka Glunčića. Pitanje je budućnosti naše djece. Moramo se početi prilagođavati modernom dobu i učiti djecu da mogu naći posao na tržištu rada. Nisam spreman to zaustavljati ni u jednoj fazi. Pomoći ću Fuchsu da to valorizira i uvede načine vrednovanja kroz koje ćemo vidjeti što je dobro.

Je li vas kontaktirao Fuchs?

Je. Sjeli smo već dva-tri puta. Pričali smo o mojim vizijama. Prilično je otvoren. Ja sam za to da se bilo tko uključi u taj proces, on mora biti što širi.

Hoćete li raditi u timu Radovana Fuchsa?

Rekao sam da me može zvati kad želi, stojim mu na raspolaganju. Želim mu sreću u daljnjem procesu.

Jeste li spremni raditi s Jokićem i Buljan Culej?

Apsolutno. S Borisom sam imao mnogo diskusija, prijetili smo si tužbama… Ali, to je ono što sam naučio. Da je diskusija i kritika ono kroz što dolazite do boljih rješenja.

Jeste li razgovarali s ministricom o obrazovanju?

Ne. S obzirom na to da je ona bila u PSP-u možda nije bilo ni dobro da pričamo. Nisam htio pričati s nijednim članom da ne bismo zatrovali postupak.

Jeste li pogriješili neodazivajući se na kolegije i team building?

Na kolegije sam došao, na team building nisam jer mi je otac umro. Bio sam u Dubrovniku na sprovodu.

Kako vidite daljnju suradnju s obzirom na politički konflikt?

Bez obzira koliko otklanjam politiku, ne mogu zanemariti da sam sad na političkoj funkciji. To pitanje bih ostavio za budućnost.

Jeste li razgovarli s Plenkovićem?

Jesam, rekao sam da nema hard feelings.

Je li vam ponudio neki drugi vid angažmana u reformi?

Ponuđeno mi je bilo da budem član ERS-a, ali bilo mi je to bespredmetno prihvatiti. Svoje znanje stavljam na raspolaganje bilo kome tko će se pojaviti na toj poziciji,

Kako vidite sastav radne skupine?

Dosta dobrih ljudi, treba dobro podijeliti uloge.

Je li 1 .9. nerealan rok?

U to se ne bih petljao. Ono što je puno važnije je kad se krene u sve škole. To treba dobro pripremiti i treba početi odmah i sada. Fuchs bi trebao odmah sazvati ERS, zadati zadatke ERSu- i početi skupljati stručne radne skupine. One trebaju vidjeti može li se metodologija na bolji način riješiti. Razine usvojenosti treba izbaciti. Estonija ima dobar kurikul, pet-šest razina učenja i ispod sadržaj.

Jako malo toga što govorite se razlikuje od stavova ministrice. Gdje je nastao cijeli konflikt? Jeste li gurali neki svjetonazor?

Ne, nikad. Možete pogledati moju prvu prezentaciju i izdvojeno mišljenje. Tiče se direktno samo načina izbora predmeta, STEM predmeta i budućnosti STEM fakulteteta u Hrvatskoj ako se to ostvari. Ideologije nema. Imate ljude koji nemaju odgovor na moju argumentaciju pa to prebacuju na teren ideologije. Nisu me ni poznavali, a prvi epitet koji su mi u Slobodnoj Dalmaciji dali je bilo je da sam klerofašist. Na osnovu čega? To je bilo apsurdno i jako me naljutilo na početku. To nema uporište u ničemu.

Jeste li trebali konkretno poručiti zastupniku Hrasta nešto?

Jesam. Isti dan. Zvao sam urednika Večernjeg kojemu sam rekao da ispravi tri rečenice koje nisu istina. On je uzeo moju izjavu da se ograđujem od ikakvih insinuacija o Hrastu.

Simpatizirate li njihov politički program?

Ne. U svakoim političkom programu možete naći neke prijelomne točke.

Tko je glavni? Ministrica ili Fuchs?

To pitanje ne bi trebalo postavljati. Oni trebaju surađivati. Bez Ministarstva ERS ne može ništa. Treba srediti zakonski okvir. Preko Ministarstva ERS dobiva novce. To mora biti partnerski odnos. Samo Ministarstvo bi moglo provesti reformu, ali onda moramo napraviti dobru reviziju strategije. Tvrdimo da se držimo strategije i tamo jasno piše da ERS vodi procese.

Važno je znati čija je zadnja.

Nema tu zadnje. Moraju se dogovoriti.

Slijede li pravni postupci s vaše strane?

Ne. Neću tužiti ni PSP. To je gubitak mog vremena i gubitak vremena za učenike. Najvažnije je da dobiju kvalitetan kurikul. Najvažniji su učitelji, bitno je da ga oni prihvate i da ih stimuliramo financijski i statusom u društvu. Učitelji moraju imati status u drutšvu i imati autonomiju. Dao bih im više prostora da odluče što će sa svojom nastavom.

Ne razmišljate o ostavci, mislite ostati državni tajnik?

Za sada da.

Hoćete li vi prvi ponuditi ministrici konkrentu suradnju?

Ja cijelo vrijeme nudim suradnju. Uredno sam odrađivao svoj posao i sve sam jako dobro napravio. Možete provjeriti. Ni u jednom trenutku nisam sabotirao bilo koji dio rada u Ministarstvu. Radim najbolje što mogu.

Javno otvoreno kontriranje reformi s vaše strane neće doći?

Ne.

Je li ipak bila greška sa školom?

Ne, to je moja privatna stvar

Može li državni tajnik imati privatnu stvar po tom pitanju?

Može. Ako me pitate ima li otvorenih pitanja, ja ću vam reći. Rekao sam koja su otvorena pitanja i na koji način bi se to moglo riješiti. Rekao sam da sam za to da budemo u eksperimentalnoj, ali ako me već pitate, onda ću vam reći koja su otvorena pitanja.

Share This Article