Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila da je nervni agens kojim su otrovani Skripalovi bio u tekućem stanju

Nervni agens kojim su otrovani bivši rusko-britanski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija Skripal bio je u tekućem stanju, priopćila je danas službeno Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske najavivši operaciju čišćenja u gradu Salisburyju za koju se očekuje da će potrajati mjesecima.

Britanski dužnosnici su izjavili da nervni otrov nije ispario niti je proizveo plin, što znači da je kuća Sergeja Skripala kontaminirana kao i nekoliko drugih lokacija u tom engleskom gradu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sir Mark Philip Sedwill KCMG rekao je prošli tjedan da su britanski istražitelji otkrili najvišu koncentraciju nervnog agensa Novičoka na kvaki ulaznih vrata Skripalova doma.

Ministarstvo okoliša Ujedinjenog Kraljevstva navodi da će biti pokrenuta operacija čišćenja kako bi devet kontaminiranih lokacija bilo opet “sigurno za građane i posjetitelje grada”.

“To zahtjeva pedantan i precizan rad i očekujemo da će proći mjeseci prije nego što sve lokacije budu u potpunosti ponovno otvorene”, kazao je glavni znanstveni savjetnik Ian Boyd, koji je na čelu programa za dekontaminaciju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Ministarstvo je priopćilo da će operaciji čišćenja potporu pružiti oko stotinu i devedeset vojnih stručnjaka Kraljevske armije.

Jedno područje na groblju koje je bilo zatvoreno u utorak je otvoreno nakon što su stručnjaci potvrdili da nije kontaminirano.

Sergej Skripal (66) i dalje je u bolnici nakon trovanja 4. ožujka ove godine, dok je njegova kći Julija (33) otpuštena iz bolnice prošli tjedan. Oni su bili pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi nedaleko od trgovačkog centra u engleskom gradu Salisburyju.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sir Mark Philip Sedwill KCMG rekao je prošli tjedan da su britanski istražitelji otkrili najvišu koncentraciju nervnog agensa Novičoka na kvaki ulaznih vrata Skripalova doma, prenosi britanska novinska agencija Reuters..

“To zahtjeva pedantan i precizan rad i očekujemo da će proći mjeseci prije nego što sve lokacije budu u potpunosti ponovno otvorene”, kazao je glavni znanstveni savjetnik Ian Boyd, koji je na čelu programa za dekontaminaciju.

Sergej Skripal (66) i dalje je u bolnici nakon trovanja 4. ožujka ove godine, dok je njegova kći Julija (33) otpuštena iz bolnice prošli tjedan. Oni su bili pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi nedaleko od trgovačkog centra u engleskom gradu Salisburyju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May kaže da je “vrlo vjerojatno” Vlada Ruske Federacije odgovorna za taj napad na Sergeja i Juliju Skripal

Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May kaže da je “vrlo vjerojatno” Vlada Ruske Federacije odgovorna za taj napad na Sergeja i Juliju Skripal. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari