U Osijeku na sudu braća Mamić, poreznik Pernar i Vrbanović iznijeli obranu

Osječki Županijski sud u ponedjeljak je odbio prijedlog bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića za ispitivanje četvero novih svjedoka te je suđenje Mamiću i još trojici okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama danas nastavljeno iznošenjem obrane.

Mamić, koji tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu, na sud je stigao u pratnji odvjetnika Veljka Miljevića i on danas iznosi svoju obranu, a došao je noseći dvije pune vrećice – kako je kazao – dokumentacije.

Prvookrivljeni – poreznik Milan Pernar u obrani je opetovao opetuje: “Ponavljam, nisam kriv. Naglašavam da nije bilo pritiska na mene, niti sam primio ikakvo mito. Nije istina da sam samoinicijativno preuzeo predmet nadzora Zorana Mamića”.

Mamić i danas opet ponavlja – riječ je o “montiranom procesu”: “Dokaz za to je – na optuženičkoj klupi sa mnom su trebali biti Modrić i Lovren, svakome je to jasno. Sretan sam što nisu tu, ali trebaju biti. Suđenje je u Osijek prebačeno prebrzo. Optužnicu je pisao neovlašteni tužitelj”.

Ispričavam se zbog svojeg ponašanja, s pravom ste me izbacili, ali nije se smjela donijeti odluka da me se izbacuje iz zgrade suda – time su prekršena moja prava jer nisam mogao savjetovati u hodniku svoje odvjetnike za vrijeme procesa, kazao je Mamić.

Mamić je završio s obranom, no nije želio odgovarati na pitanja tužitelja jer im ne želi na taj način ‘dati legitimitet’, javlja N1, a potom je uslijedila pauza.

Nakon pauze govore tužitelji koji tvrde da je Zdravko Mamić u iznošenju obrane odstupio od svog prvog iskaza prije je govorio da ‘…ni lipu od transfera nije uzeo’, a danas je rekao da je uzeo. Obrana Mamića traži da se reproducira cijela snimka iskaza starog iz USKOK-a.

Sudac je djelomično prihvatio zahtjev te je odredio da se pusti dio snimke iz USKOK-a nakon Mamićeva uhićenja.

Bivši direktor Dinama Damir Vrbanović je rekao da ‘pojma nema zašto je dio postupka’ – “meni ni imovina nije blokirana, po optužnici se nisam nikako okoristio ni imovinski. Ugovori koje sam potpisao su bili verificirani od strane Hrvatskog nogometnog saveza, bitniji kotačić od mene su igrači, oni bi trebali biti na klupi, ali ne zazivam to”.

Svoju obranu počeo je potom iznositi Zoran Mamić, javlja N1: “Nisam kriv. Istina je da sam uzeo pozajmicu, vratio sam novce s kamatama. Što se tiče aneksa, bili su potpisani, bio sam svjedok toga. Morali smo ih potpisati da bismo zadržali Modrića i Lovrena. To je normalno u svijetu nogometa”.

Ni Zoran Mamić, kao ni ostali, nije htio odgovarati na pitanja tužitelja.

Sud odbio dokazne prijedloge

Podsjetimo, nakon što ga je sudsko vijeće upoznalo s dokazima izvedenim u njegovoj odsutnosti od 1. rujna prošle godine, kada je, zbog remećenja reda, udaljen iz sudnice dok ne završi dokazni postupak, Mamić je predložio da se, među ostalima, kao svjedoci ispitaju dugogodišnja revizorica Dinama Sanja Đak te bivši predsjednik osječkoga Županijskog suda Ninoslav Ljubojević.

Mamić je obrazložio da Ljubojevića predlaže kako bi pokazao da se radi o politički montiranom procesu, dodajući kako je taj sudac bio član optužnog vijeća koje je potvrdilo optužnicu u ovome predmetu iako je, kako drži, morao biti izuzet s obzirom na to da su njih dvojica u zgradi suda svojedobno dogovarali podjelu transfera između NK Dinama i njegova sina, igrača Gorana Ljubojevića, koji je tada prelazio u Dinamo.

Sud je odbio prijedlog za ispitivanje tih svjedoka jer su okolnosti o kojima bi trebali dati iskaz već utvrđene, a okolnosti zbog kojih je kao svjedok predložen Ljubojević ne sadržavaju odlučne činjenice za taj kazneni postupak.
Suđenje se nastavlja sutra, kada počinje iznošenje obrane okrivljenika.

U izjavi medijima nakon ročišta Mamić je izrazio nezadovoljstvo time što je Uskok tijekom suđenja imao 82 svjedoka i vještake, a on samo četiri svjedoka čije je ispitivanje odbijeno.

“Iz toga iščitavam da je vijeću u dosadašnjem postupku sve jasno i da im nije bilo potrebno dodatno razjašnjenje”, ocijenio je Mamić.

Smatra da je sudsko vijeće nekorektno postupilo kada mu je zabranilo ulazak u zgradu osječkog suda jer je, po njegovu mišljenju, bez obzira na to što je zbog remećenja reda udaljen iz sudnice, imao pravo ući u zgradu kako bi se tijekom stanki mogao savjetovati s odvjetnicima.

Zamoljen da komentira činjenicu da je suđenje rezultiralo dodatnim istragama, poput onih protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena za lažno svjedočenje, Mamić je najavio kako će o tome pokušati govoriti u svojoj obrani, ali ne zna koliko će mu sudsko vijeće to dopustiti. Smatra kako su u DORH-u uočili da u ovom predmetu loše stoje te su zato odlučili kompromitirati nogometne reprezentativce optužujući ih za krivokletstvo.

“Vidite da im ništa nije sveto i da će napraviti sve da dokažu svoju bolesnu ambiciju da paraliziraju Zdravka Mamića, da okaljaju i unište Dinamo i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ovaj je predmet politički motiviran iz sasvim drugih interesa, da se mene, moga brata i Damira Vrbanovnića eliminira sa sportske scene i da se jedna stranka, kojoj sam ja iskazivao simpatije, te neki ljudi i predsjednički kandidati putem mene sotoniziraju i uprljalju”, ustvrdio je Mamić.

Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se od travnja prošle godine sudi zbog optužbi da su NK Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatoga i neplaćenog poreza i prireza, prenosi N1.

Facebook Komentari