Specijalci GSG-9 vršili pretrese u Saveznoj Republici Njemačkoj zbog sumnji u pripremu terorističkih napada

Pripadnici specijalne policije Savezne Republike Njemačke su danas ujutro diljem zemlje izvršili pretrese u stanovima osoba za koje se sumnja da su pripremale terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Riječ je o pripadnicima GSG-9 (Grenzschutzgruppe 9), specijalnim njemačkim antiterorističkim jedinicama koje spriječavaju terorističke napade i talačke krize. Također,  Grenzschutzgruppe 9 se bavi lišavnjem slobode sumnjivih lica te zaštitom važnih političkih lica. Mnogi ozbiljni analitičari smatraju GSG-9 najboljom antiterorističkom jedinicom na svijetu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jedinica GSG-9 je osnovana 26.rujna 1972. godine, poslije terorističkog napada i otmice sportaša Države Izrael od strane palestinskih terorista na Olimpijskim igrama u Münchenu, kada je jedanaest izraelskih sportaša oteto od strane terorista te nakon dužeg pregovaranja i ubijeno, zbog nesposobnosti tadašnje policije u SR Njemačkoj, koja nije mogla osloboditi taoce

Nadalje, priopćeno je kako su osumnjičeni „najkasnije početkom 2017.“ osnovali skupinu pod nazivom „Nordadler“ (Sjeverni orao), kojoj je cilj „ponovno jačanje nacionalsocijalizma“ u Njemačkoj. U svrhu postizanja tog cilja planirani su i napadi na političke protivnike.

“U tu svrhu osumnjičeni su već počeli nabavljati oružje i materijal za sastavljanje eksplozivnih naprava“, stoji u priopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke.

Pretresi od strane njemačkih specijalaca Grenzschutzgruppe 9 su izvršeni u stanovima diljem njemačkih saveznih pokrajina Donja Saska, Schleswig-Holstein, Bremen i Tiringija, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Nedavno su izvršeni pretresi upereni i protiv radikalno desne skupine „Građani Reicha“, koji ne priznaju postojanja Savezne Republike Njemačke nego teže ponovnom uspostavljanju granica iz 1938. godine.

Sjedište GSG-9 je u njemačkom gradu Sankt Augustinu, malog grada u blizini Bonna na istoku Njemačke, u saveznoj republici Sjeverna Rajna – Vestfalija

Jedinica GSG-9 je osnovana 26.rujna 1972. godine, poslije terorističkog napada i otmice sportaša Države Izrael od strane palestinskih terorista na Olimpijskim igrama u Münchenu, kada je jedanaest izraelskih sportaša oteto od strane terorista te nakon dužeg pregovaranja i ubijeno, zbog nesposobnosti tadašnje policije u SR Njemačkoj, koja nije mogla osloboditi taoce.

GSG-9 je specijalna policija Njemačke federalne policije (Budnespolizei) te samim tim GSG-9 je dio ministarstva unutrašnjih poslova.  Grupa Grenzschutzgruppe 9  je podjeljena u više podgrupa, podjeljenih po namjeni, a to su zračne jedinice, centralne jedinice, dokumentacijske jedinice, pomorske jedinice, operacijsko osoblje, jedinice za obične namjene, tehničke jedinice i jedinice za obuku.

Sjedište GSG-9 je u njemačkom gradu Sankt Augustinu, malog grada u blizini Bonna na istoku Njemačke, u saveznoj republici Sjeverna Rajna – Vestfalija. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

Facebook Komentari