Predsjednica RH u Šibeniku ponovila da smo u izvanrednom stanju i da trebamo izvanredne mjere, podsjetila na blokirane….

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je na tri dana privremeno premjestila ured u Šibenik, a na otvaranju se posebno osvrnula na demografske probleme Hrvatske.

Sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem nazočila je podizanju predsjedničke zastave.

Predsjednica Grabar- Kitarović rekla je kako joj je drago što je u gradu za koji je vezana i obiteljski, zahvalila je učeniku Gimnazije “Antun Vrančić” Srećku Perkoviću koji je podignuo zastavu na trgu ispred zgrade Županije i Pjevačkom društvu Kolo čiji su članovi izveli himnu.

” Veselim se posebno što ću obići županiju koja je posebna po svojim kulturnim i prirodnim znamenitostima. Nacionalni parkovi Krka i Kornati i šibenska katedrala čine županiju nadaleko poznatom i izvan hrvatskih granica. Zahvaćajući središnji dio hrvatskog Jadrana, ova županija ima veliku prometnu i stratešku važnost. Tu važnost vidjeli smo u Domovinskom ratu kada je obrana Šibenika i Šibenskog mosta onemogućila neprijateljsku namjeru komadanja Hrvatske, istaknula je.

Posebno je naglasila kako ćemo zauvijek pamtiti legendarne topnike sa Žirja i onaj pobjednički usklik ‘oba dva, oba dva, oba su pala’.

“Sjećajući se tih slavnih dana obrane Hrvatske i danas izražavamo duboko poštovanje i braniteljima i svim obiteljima čiji su bližnji položili život za slobodu domovine ,rekla Kolinda Grabar Kitarović. Zahvalila se i vatrogascima na požrtvovnosti i poželjela im da ove godine imaju što manje posla te odala počast i vatrogascima stradalima u Kornatskoj tragediji.

” S dubokim poštovanjem sjećamo se vatrogasaca poginulih na Kornatu. Drago mi što ću ponovno imati priliku susresti se s njihovim obiteljima, ali to ostaje bolno pitanje i za obitelji i za sve nas, rekla je.

Potom se osvrnula na gospodarsko stanje u državi i u Šibensko-kninskoj županiji.

Iako kao i cijela Hrvatska i ova županija proteklih godina bilježi gospodarski rast, to nije dovoljno za dosezanje željene zaposlenosti i životnog standarda i svi moramo učiniti više kako bismo pokrenuli život, radna mjesta i životni standard u županiji. Nadam da ću ovim boravkom u tome pomoći i županu i gradonačelnicima i načelnicima kako bismo na vrh prioriteta postavili razvojne projekte ove županije, rekla je predsjednica.

Izvanredno demografsko stanje

“Nažalost mladi odlaze za boljima plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere – rekla je predsjednica. Naglasila je kako parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem.

Kako je rekla nema više vremena. “Primarna je zadaća stvarati uvjeta za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah, rekla je i pozvala Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete tom pitanju.

Govoreći o nužnosti decentralizacije rekla je kako nije isto živjeti u velikim gradovima i živjeti u Kijevu, Unešiću ili na Žirju.

Treba nam aktivna regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva na otocima, pograničnim i manje razvijenim područjima, počevši od politike zapošljavanja i povećanja plaća u državnom i javnom sektoru do poticanja investicija i ulaganja u socijalni standard. Uz ostalo, država mora poreznim mjerama omogućiti više izvornim prihoda našim županijama, gradovima i općinama i pomoći im da iskoriste što više mogućnosti koje im pružaju Europski fondovi , istaknula je predsjednica.

Podsjetila je i na više od 300.000 blokiranih građana te poručila da je krajnje vrijeme da se donese novi Ovršni zakon, prenosi N1

Predsjednicu je pozdravio gradonačelnik Šibenika Željko Burić i poželio joj dobrodošlicu u prvi hrvatski samorodni grad. “Grad Šibenik je 2016. proslavio 950 godina od prvog spomena. To je grad koji mijenja svoje sadržaje i vizure. Grad koji je sve svoje nedostatke i probleme pretvorio u prednosti. Grad koji u ovom trenutku gleda optimistično u svoju budućnost,poručio je Burić.

Župan Pauk rekao je kako je ponosan što je predsjednica došla u županiju čiji su stanovnici učinili puno u Domovinskom ratu. “Drago mi je što ćete obići neka od mjesta koja su ispisivala povijest Hrvatske, a posebno mi je zadovoljstvo što ćete obići sve što našu županiju čini posebnom; otoke, zaleđe i priobalje. rekao je Pauk.

Nakon obraćanja nazočnima predsjednica će u privremenom uredu u zgradi Šibensko-kninske županije održati radne sastanke s predstavnicima županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima. Potom će se susresti sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem, predstavnicima srpske nacionalne manjine, udrugama hrvatskih branitelja te s udrugama i pojedincima s područja županije.

U popodnevnim satima istoga dana predsjednica će posjetiti Osnovnu školu Fausta Vrančića, gdje će u nastavku projekta “Hrvatska čita” zajedno s djecom čitati ulomke iz djela Vesne Parun, hrvatske književnice rođene na obližnjem otoku Zlarinu. Potom će se susresti s predstavnicima Veleučilišta Šibenik, Veleučilišta “Marko Marulić” Knin i predstavnicima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu – dislocirani studij u Šibeniku.

Zatim će uslijediti posjet iNavis centru, Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i Centru kompetencija Alu Tech. Posjetom Hrvatskom nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavelića i Županijskom vatrogasnom centru Predsjednica Republike zaključit će prvi dan programa posjeta Šibensko-kninskoj županiji.

Susretom s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima županije predsjednica će započeti drugi dan boravka u županiji. Nakon susreta u Skradinu uslijedit će posjet Općini Kistanje, u okviru kojeg će obići Osnovnu školu. Predsjednica će potom posjetiti Udrugu za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej u Kninu i obići Kninsku tvrđavu, a potom i Općinu Kijevo gdje će se susresti s građanima. Istoga dana predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Grad Drniš, te nakon druženja s djecom i građanima u Dječjem vrtiću Drniš posjetiti tvrtku Aluflexpac,k novi d.o.o. pogon Drniš.

Predsjednica će potom obići vojno skladište “Potkop” u Trbounju kod Drniša te posjetiti Općinu Unešić, gdje je predviđen kulturno-umjetnički program i druženje s građanima.

Posljednji dan boravka u Šibensko-kninskoj županiji predsjednica će započeti susretom s obiteljima stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu, te nakon toga nazočiti potpisivanju Ugovora o dodjeli županiji na korištenje dijela bivše vojne nekretnine Minerska. U nastavku jutarnjeg dijela posljednjeg dana boravka predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će otok Žirje i obići južnu bitnicu, a potom posjetiti luku na otoku Prviću.

Nakon posjete Memorijalnom centru Faust Vrančić na Prviću, predsjednica će se u Tribunju susresti s ribarima i članovima Udruge za zaštitu magarca “Tribunjski tovar”, te posjetiti Općinu Tisno gdje će obići postav Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Boravak u Šibensko-kninskoj županiji predsjednica će završiti susretom s građanima i posjetom Općini Murter-Kornati, javlja N1.

Facebook Komentari